2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Macron békemegállapodásra szólított fel, de szerinte Kijevnek kell diktálnia a feltételeket

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap békemegállapodásra szólított fel Ukrajnában, de ragaszkodott ahhoz, hogy Kijev diktálja a feltételeket. Az ukrán kormány azonban többször is kizárta, hogy kompromisszumot kössön Moszkvával.

Egy katolikus jótékonysági szervezet által Rómában szervezett békekonferencián felszólalva Macron azt mondta, hogy bár a “békefelhívások… árulásnak tűnhetnek” Ukrajna számára, a nemzetközi közösség egy napon támogatni fogja a Kijev és Moszkva közötti tárgyalásos rendezést – jelentette az Associated Press.

A békét azonban nem foglalhatja el az orosz hatalom – tette hozzá Macron.

“Azt akarjuk, hogy az ukrán nép döntsön egy bizonyos ponton… a béke pillanatáról és feltételeiről”.

A francia elnök már korábban is hangot adott ennek az érzésnek, amikor a nyár elején kijelentette, hogy “Ukrajna dönt, amikor a béke megteremtésének feltételei adottak”.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és a NATO vezetői hasonlóan fogalmazott nyilatkozatokat tettek, miközben továbbra is támogatják és felfegyverzik Ukrajna hadseregét, Franciaország pedig a G7 többi tagjával együtt ígéretet tett arra, hogy fenntartja ezt a támogatást “addig, amíg szükséges”.

Ukrajna feltételei azonban valószínűleg kizárnak bármilyen rendezést a közeljövőben.

Volodimir Zelenszkij elnök ígéretet tett arra, hogy nem tárgyal Oroszországgal, amíg Vlagyimir Putyin hatalmon van, és a hónap elején rendeletet írt alá, amely megtiltotta a tárgyalásokat az orosz elnökkel.

Zelenszkij azt is megígérte, hogy elfoglalja Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje régiót, amelyek a múlt hónapban tartott népszavazások után csatlakoztak az Oroszországi Föderációhoz. Emellett az ukrán vezető megfogadta, hogy elfoglalja a Krímet, amely egy 2014-es népszavazást követően csatlakozott Oroszországhoz.

Nemcsak e területek megtámadása jelentene félelmetes katonai kihívást Zelenszkij erői számára, hanem egy teljes körű támadás orosz földön arra szólítaná fel Moszkvát, hogy “minden rendelkezésére álló eszközzel” megtorolja a támadást – figyelmeztetett Putyin egy nemrégiben tartott beszédében. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök ennél sokkal nyersebben fogalmazott, amikor júliusban arra figyelmeztette Kijevet, hogy a Krím elleni támadás “ítéletnapot” idézne elő Kijev számára.

Eközben a Kreml figyelmeztette az Egyesült Királyságot, Franciaországot és más nyugati hatalmakat, hogy úgy véli, Ukrajna egy úgynevezett “piszkos bomba” felrobbantására készül, hogy Oroszországot hibáztassa, és a konfliktust a NATO beavatkozásáig fokozza. Bár Ben Wallace brit védelmi miniszter cáfolta ezeket az állításokat, és arra utalt, hogy London továbbra is támogatja Ukrajnát, a hívás után kijelentette, hogy az Egyesült Királyság “készen áll” arra, hogy “de-eszkalálja ezt a konfliktust”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.