2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Macron: az ukrajnai béke után Oroszországnak biztonsági garanciákat kell adni

Az ukrajnai béke helyreállítása után Európa jövőbeli biztonsági struktúrájának garanciákat kell tartalmaznia Moszkva számára – mondta Emmanuel Macron francia elnök a TF1 televíziós csatornának adott interjújában.

Tisztázta, hogy Vlagyimir Putyin azon megjegyzéseiről volt szó, miszerint a NATO közeledik Oroszország határaihoz, és olyan fegyvereket telepít, amelyek fenyegetést jelentenek rá nézve. Macron azt mondta, hogy a kérdést az ukrajnai béke helyreállításáról szóló megbeszélések keretében fogják megvitatni.

“Át kell gondolnunk, hogy mit vagyunk hajlandóak tenni ezután, hogyan védjük meg szövetségeseinket, a szövetség tagállamait, és egyúttal hogyan adjunk garanciákat Oroszország biztonságára, amikor visszatér a tárgyalóasztalhoz” – mondta a francia vezető.

Tavaly év végén Oroszország nyilvánosságra hozta az Egyesült Államokkal kötendő szerződés tervezetét, valamint a NATO-val kötendő, biztonsági garanciákról szóló megállapodás tervezetét.

Moszkva jogi garanciákat követelt a szövetség további keleti terjeszkedése ellen, Ukrajna blokkhoz való csatlakozása ellen és katonai támaszpontok létesítése ellen a posztszovjet országokban. A javaslatok egy záradékot is tartalmaztak arról, hogy a NATO csapásmérő fegyvereit nem telepítik Oroszország határai közelébe, és a szövetség kelet-európai erőit az 1997-es állásokba vonják vissza.

Moszkva február 24. óta folytat katonai műveletet Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök végső céljának a Donbassz felszabadítását és az Oroszország biztonságát garantáló feltételek megteremtését nevezte.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...