2022, május 19.
21.6 C
Budapest
10 C
Moszkva
Hiredetés

Ma van az űrhajózás napja

Az orosz űrhajózás akkor szerzi vissza egykori dicsőségét, ha majd egy űrhajója Nap körüli pályára áll – jelentette ki a Rosszijszkaja Gazetának Vlagyimir Bugrov neves konstruktőr. Az Űrhajózás Napja alkalmából készített interjút csütörtökön közölte a kormány lapja. Jurij Gagarin 1961. április 12-én hajtotta végre történelmi jelentőségű űrrepülését, és ennek tiszteletére ezen a napon ünneplik meg világszerte az Űrhajózás Napját. A vezető orosz konstruktőr a Nemzetközi Űrállomásra repülésben nem lát világos távlatokat, és hiányolja az egymással összefüggő elképzeléseket az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz hosszú távú terveiben. Bugrov szerint a holdbázis létesítése ugyanolyan hiba lenne, mint a Mars-program törlése volt. Hangsúlyozta, hogy Szergej Koroljov, a Vosztok és a Szojuz űrhajók konstruktőre a Mars és a Vénusz kutatására is tervezte azokat. Az orosz űrhajózási szakember szerint folytatni kell Koroljov Mars-programját, és azt követően meg kell valósítani a Nap körüli repülést, ami nem jelenti azt, hogy az űrhajó a forró égitest közvetlen közelébe kerülne.

Bugrov szerint az űrhajó a Föld és Nap közötti egyik librációs pontot, foglalná el, vagyis egy olyan pontban lebegne, ahol bolygónknak és a Napnak az űreszközre gyakorolt gravitációs hatása kiegyenlítődik. Ebben az esetben az esetben az űrhajó továbbra is Föld műholdja maradna, de vele együtt a Nap körül keringene. Ez lehet az első valódi lépés az emberiség számára, hogy végrehajtsa a bolygóközi repülést – fogalmazott az orosz szakember.

A Kommerszant című tekintélyes politikai-gazdasági napilap az új orosz űrrepülőtér tervéről közöl cikket. Ivan Szafronov kiemeli, hogy az első, nem szovjet építésű rakétaindító bázis teljesen önálló lesz, s nem a bajkonuri kozmodrom kiegészítésének szánják. Bajkonur a Szovjetunió felbomlásával “külföldre került”, s Oroszország kénytelen bérelni Kazahsztántól az űrközpontot. A bérleti szerződés 2050-ben jár le. A Bajkonurt felváltó új űrközpont az orosz Távol-Keleten, az Amur régióban lévő Vosztocsnijban lesz.

Igor Marinyin, az Űrhajózás hírei újság főszerkesztője szerint Oroszországnak komoly veszteségeket okoz majd Bajkonur elhagyása. A drága berendezéseket ugyanis ott kell hagyni. A szakértő a terv pozitívumának tartja: azzal, hogy Oroszország Kína szomszédságában épít űrkikötőt, értésére adja Japánnak és Kínának is, hogy nem ideiglenesen, hanem örökre helyet foglal magának az űriparban. Emellett lendületet ad a térség fejlődésének, még ha távolra is kerül a központi űripari bázistól.

Az élő közvetítés véget ért.

 • Live teszt title

  dddd

 • Test Title

  hello

 • last

  teszt

   

   

  ssss

 • Fourth

  sssss

 • Third

  harmadik

 • second

 • Próba

  ss

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS