2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Ma ünnepli 69. születésnapját Vlagyimir Putyin orosz elnök

Október 7-én ünnepli születésnapját Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke.

A Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az államfőt számos ország kormány és államfője köszöntötte táviratban vagy telefonon.

Vlagyimir Putyin 1952 október 7-én született Leningrádban a mai nevén Szentpéterváron.

Az 1985-90 közötti években a KGB-t képviselte az akkori Német Demokratikus Köztársaságban, Drezdában. Későbbi interjúkban elmondta: az NDK összeomlását szemlélve utasításokat kért, de nem kapott Moszkvából, s akkor rájött, hogy az országa gyógyíthatatlan, mert megbénult a hatalom.

Nem sokkal a berlini fal összeomlása után Putyin hazatért, és a szentpétervári önkormányzatnál, Anatolij Szobcsak polgármester mellett állt munkába. Amikor Szobcsak 1996-ban elvesztette a választásokat, Alekszej Kudrin későbbi pénzügyminiszter segítette hozzá Putyint egy álláshoz a Kremlben, ahol hihetetlenül gyors karriert futott be, s már 1998-ban a Kreml egyik legbefolyásosabb emberének tekintették.

Borisz Jelcin 1999. december 31-i váratlan lemondása után Putyin lett a megbízott államfő, majd 2000. márciusában meg is választották elnöknek a szavazatok közel 53 százalékával. Négy évvel később, 2004-ben már 71,3 százalékkal választották újra államfővé.

Elnökként azon volt, hogy véget vessen a posztszovjet Oroszországon eluralkodott káosznak, és elnöksége idején hosszú felvirágzást élt meg az ország a kőolajár emelkedésének köszönhetően. Támogatói szerint rendet teremtett és sok ember életkörülményein javított.

Elnöksége idején a GDP az 1999-es 200 milliárd rubelről 2008-ra 1500 milliárdra nőtt, a jövedelmek  megtízszereződtek. Központosította az ellenőrzést a politika és a gazdaság felett, gazdasági reformokat vezetett be, és lépéseket tett az oligarchák és a helyi kormányzók hatalmának korlátozására. Oroszország Putyin nagy büszkeségére visszafizette külső adósságait, és tartalékalapokat hozott létre a kőolajár zuhanásának esetére.

2014-ben az ukrán válság kirobbanása után, sajátkezűleg vezényelte a korábbi ukrán elnök Viktor Janukovics kimenekítését a polgárháború sújtotta szomszéd országból és elkezdte megszervezni a Krím félsziget visszatérését Oroszországhoz. A félszigeten tartott népszavazást követően egyesült újra a Krím és Oroszország. Az események után Putyin népszerűsége soha nem látott magaslatokba szökött.

Ma is az ország legnépszerűbb politikusa. 2007-ben a Time magazin az év emberének választotta. 2013, 2014, 2015 és 2016-ban is a világ legbefolyásosabb emberének választotta a Forbes magazin.

Az orosz elnök hobbija az alpesi síelés, a jégkorong és a horgászat. Emellett az elnök karatéban 8. DAN-os mester, tizenegy éves kora óta judózik és mesteri címe van Szambóban is. Putyin a politikához hasonlította a harcművészeteket: szerinte mindkettő “segít észrevenni ellenfeleink erősségeit és gyengeségeit”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...