2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Ma iktatják be hivatalába Recep Tayyip Erdogant

A szavazás második fordulójában újraválasztott Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton teszi le hivatali esküjét a parlamentben. Erdogan másodszor lép hivatalba, miután 2017-ben a parlamenti kormányzásról elnöki rendszerre váltott.

A beiktatási ceremónia a tervek szerint magyar idő szerint 14 órakor kezdődik. Miután a megválasztott elnök a pódiumról felolvassa az eskü szövegét, befejeződnek a főbb formalitások.

Az eseményre külföldi állam és kormányfőket, minisztereket és más képviselőket várnak.

“Várhatóan 20 államfő és 45 miniszter vesz részt különböző országokból Erdogan úr elnöki beiktatásán. Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök és Tamim bin Hamad Al Thani sejk, Katar emírje is várhatóan részt vesz. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is Törökországba érkezik, hogy részt vegyen az ünnepségen” – mondta korábban a TASZSZ hírügynökségnek a török államfő közigazgatási hivatalának egyik forrása.

Oroszországot Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke képviseli majd az ünnepségen – közölte az Állami Duma sajtószolgálata. Megjegyezték, hogy Vologyin “Vlagyimir Putyin orosz elnök nevében vesz részt a beiktatási ünnepségen”.

Közben a megfigyelőket és a médiát inkább az új kormány összetétele foglalkoztatja. A Hurriyet című lap szerint szinte teljes lesz a kormányátalakítás. A külügy-, a védelmi és a belügyminiszter kivételt képezhet, de az elnök még nem hozta meg a végleges döntést ezzel kapcsolatban – írta a lap.

A török központi választási bizottság június 1-jén tette közzé a május 28-i időközi választás végleges eredményét. Eszerint Erdogant a szavazatok 52,18 százalékával választották újra, míg riválisa, az ellenzéki Kemal Kilicdaroglu 47,82 százalékot kapott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó