2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva

Ma 60 éve hódította meg a világűrt Jurij Gagarin

Pontosan 60 évvel ezelőtt, 1961 április 12-én indult Bajkonurból a világűr felé Jurij Alekszejevics Gagarin, aki az első emberként járt az űrben.

1961. április 12-én startolt Bajkonurból a Vosztok űrhajó Gagarinnal a fedélzetén. 108 percet töltött a világűrben és megkerülte a Földet. Ezzel az emberes űrrepülések terén is megelőzték a szovjetek az amerikaiakat. Oroszországban április 12-én tartják az űrhajósok napját, amely munkaszüneti nap is.

A történelmi esemény után a hős űrhajós már nem hajtott végre több űrrepülést. Gagarint első útján hadnagyból őrnaggyá léptették elő, az űrben töltött percekről hangfelvételt és írásos jegyzeteket is készített.

Jurij Alekszejevics Gagarin

1962-től a Legfelső Tanács tagja lett, később visszatért Csillagvárosba, ahol többször használható űrhajók tervezésével foglalkozott. 1967-ben újabb feladatot kapott: Komarov űrhajós tartalékaként Gagarint választották a Szojuz–1 repülésére. Az újbóli gyakorlatokhoz ismét vadászgépbe ült, 1968. március 27-én egy MIG-15-össel végrehajtott rutinrepülés során kiképzőjével, Vlagyimir Szerjoginnal együtt lezuhantak.

Jurij Alekszejevics Gagarin

A baleset körülményei sokáig tisztázatlanok voltak, ám a 2013-ban nyilvánossága hozott, korábban titkosított dokumentumokból kiderült, hogy Gagarinék az akkor tesztelt új Szu-15 vadászgép tesztrepülésének hibája miatt kerültek bajba, s vesztették életüket.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...