2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Lula: Putyin nyugodtan jöhet Brazíliába

Brazília figyelmen kívül fogja hagyni a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin ellen kiadott elfogatóparancsát – jelentette ki Luiz Inacio Lula da Silva elnök. Hozzátette, hogy az orosz elnök az őrizetbe vételtől való félelem nélkül látogathat hazájába.

“Úgy vélem, hogy Putyin nyugodtan jöhet Brazíliába” – mondta Lula a Firstpost indiai lapnak a G20-ak újdelhi csúcstalálkozóján.

“Annyit mondhatok, hogy ha én vagyok Brazília elnöke, és ő Brazíliába jön, kizárt, hogy letartóztatják”.

2023 márciusában a hágai székhelyű bíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin és Maria Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa ellen gyermekek állítólagos “jogellenes kitoloncolása és áttelepítés” miatt.

Moszkva nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság hatáskörét, és tagadta a vádakat, kitartva amellett, hogy az Ukrajnával folytatott fegyveres konfliktusa során evakuált gyerekeket biztonságos helyre. Mindazonáltal Putyin végül úgy döntött, hogy nem utazik el a BRICS-országok augusztusi csúcstalálkozójára Dél-Afrikába, amely az ICC egyik tagja, hanem inkább távolról, online vett részt az eseményen.

A Firstpostnak nyilatkozva Lula megismételte, hogy Brazília nem kíván “részt venni a háborús erőfeszítésekben”, megismételve kormánya döntését, miszerint nem szállít fegyvereket Ukrajnának, és nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben. Úgy vélte, hogy a G20-ak “nem a megfelelő fórum” a konfliktus megvitatására, és azt javasolta, hogy inkább az ENSZ Közgyűlésen kellene foglalkozni vele még ebben a hónapban.

“Az a megfelelő hely arra, hogy megpróbáljuk megvitatni a békét. Ez az a hely, ahol tárgyalóasztalhoz hívhatjuk Putyint és Zelenszkijt, mert senki sem akar háborút. Mindenki ellenzi a háborút. Mi békét akarunk” – mondta Lula.

Dicsérte a G20-ak vezetői által szombaton elfogadott közös nyilatkozatot, amely elismerte az ukrán válsággal kapcsolatos különböző álláspontokat, anélkül, hogy bármelyik felet hibáztatta volna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó