2024, február 27.
10 C
Budapest
-4.5 C
Moszkva

Lukasenko: Ukrajna provokálta ki az orosz különleges hadműveletet

Ukrajna volt az, aki Oroszországot a különleges katonai műveletre kényszerítette – jelentette ki csütörtökön Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök.

“Ez nem invázió. Az ukrán hatóságok voltak azok, akik provokálták ezt a hadműveletet” – mondta Lukasenko egy újságírókkal tartott találkozón – jelentette a BelTA hírügynökség.

“Meg kellett volna állapodniuk Oroszországgal, hogy elkerüljék a konfliktust” – tette hozzá.

Lukasenko rámutatott a nyugati politikusok azon megnyilatkozásaira, miszerint a minszki megállapodásokat kihasználták az ukrán hadsereg kiképzésére.

“Nem volt semmiféle invázió. Úgy vélem, hogy Oroszország érdekeinek és az ott élő emberek, az orosz nép védelméről van szó” – jegyezte meg.

A belorusz elnök azt is hangsúlyozta, hogy az orosz különleges katonai művelet megkezdése előtt előkészületeket tettek arra, hogy Ukrajnából rakétacsapást mérjenek Belaruszra. “Már az első percekben támadás alá kerültek Belaruszból. Ez néhány perccel a különleges katonai művelet reggeli megkezdése előtt történt” – mondta.

Lukasenko azt is hangsúlyozta, hogy 2020-tól kezdődően valójában Ukrajna volt az első, aki szankciókat vezetett be Belarusszal szemben, mielőtt a nyugati országok ezt megtették volna.

A belorusz vezető emellett emlékeztetett arra, hogy mit tettek az ukrán hatóságok a Donbasszban és az odesszai incidensben, ahol élve elégettek embereket. Szerinte Ukrajna csak ürügy volt egy háború kirobbantására, amelyet a Nyugat szorgalmazott.

Az államfő eközben béketárgyalásokra szólított fel. “Ha békét akarnak Ukrajnának, akkor holnap kezdjünk el beszélni a békéről, és a fegyverek elhallgatnak. De önök [a Nyugat] nem ezt akarják. Ti vagytok a hibásak az eszkalációért. Emberek halnak meg, úgyhogy hagyjuk abba. Ehhez megteremtődtek a feltételek” – mondta Lukasenko.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Újabb település bevételéről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette a donbasszi Lasztocskine falu felszabadítását. A település Avgyejevkától nyugatra található, amely az ukrán hadsereg egyik jelentős korábbi erődítménye volt,...

Zelenszkij: Putyin 2019-ben a Donbasszban zajló harcok beszüntetését kérte tőlem

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy Vlagyimir Putyin sürgette őt a donbasszi ellenségeskedések 2019-es beszüntetésére. Hozzátette, hogy akkoriban erős aggályai voltak, hogy a diplomácia...

Trudeau elszólta magát: Oroszországnak meg kell nyernie ezt a háborút

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn sürgette a NATO-országokat, hogy növeljék katonai kiadásaikat, és küldjenek több fegyvert és lőszert Ukrajnába, de úgy tűnt, hogy egy...
spot_img

Videó