2022, július 5.
24.3 C
Budapest
30.7 C
Moszkva

Lukasenko: Oroszország új rakétarendszer fejlesztésében segíti Beloruszt

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök kedden kijelentette, hogy országa Moszkva segítségével új rakétarendszert fog építeni.

Katonai tisztségviselőkkel folytatott megbeszélésén Lukasenko azt mondta, hogy Moszkvától “teljes támogatást” ígértek neki egy olyan rakéta kifejlesztéséhez, amely hasonló az orosz Iszkander rövid hatótávolságú ballisztikus rakétarendszerhez.

Hozzátette, hogy a múlt hónapban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Dmitrij Rogozinnal, az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetőjével folytatott megbeszélésen tárgyaltak erről a kérdésről.

“Az elnök [Putyin] a jelenlétemben azt mondta Rogozinnak, hogy azonnali támogatást nyújtson, hogy ne a semmiből építsük meg, hanem használjuk fel az Iszkander megépítésével foglalkozó orosz rakétaszakértők tapasztalatait”.

Lukasenko elmondta, hogy megállapodást kötött Moszkvával az Iszkander rakéták beszerzéséről, megjegyezve, hogy Belorusz “megtartja” a jelenleg az országban állomásozó orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert.

Az Iszkander rakétákat mobil indítóállványokról indítják, és akár 500 km-es távolságból is képesek célpontokat támadni. Oroszország a rakétákat Szíriában és legutóbb az ukrajnai hadművelet során is használta.

Az Sz-400-as a világ egyik legfejlettebb nagy hatótávolságú légvédelmi rendszere, amelyet az orosz Almaz-Antej vállalat gyárt. A specifikációk szerint a rakéta típusától függően akár 400 kilométeres hatótávolságú célpontokat is képes eltalálni.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS