2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Lukasenko: Belarusz csak az ország elleni agresszió esetén csatlakozik a harcokhoz

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök kijelentette, hogy Belarusz csak az országa elleni agresszió esetén hajlandó Oroszországgal együtt harcolni saját területéről – jelentette a BelTA hírügynökség.

“Csak egy esetben vagyok hajlandó Belarusz területéről együtt harcolni az oroszokkal: ha legalább egy katona onnan (Ukrajnából) Belarusz területére jön, hogy megölje a népemet” – mondta Lukasenko csütörtökön a médiának.

“Ha agressziót követnek el Belarusz ellen, akkor a megtorlás a legsúlyosabb lesz”.

Figyelmeztetett, hogy ebben az esetben “a háború teljesen más jelleget fog ölteni”.

Lukasenko hozzátette, hogy ez nemcsak Ukrajnára, hanem más szomszédokra is vonatkozik. Hangsúlyozta, hogy a beloruszok békeszerető emberek.

“Tudjuk, milyen a háború. Mi nem akarunk háborút. És nem fogunk csapatokat küldeni Ukrajna területére. Kivéve, ha onnan agressziót követnek el Belarusz területe ellen. Ez az én válaszom. Már korábban is elmondtam” – mondta.

Lukasenko emlékeztetett arra, hogy Oroszország Belarusz szövetségese, és a két országnak közös katonai csoportja van, de Oroszország soha nem kérte “Belaruszt, hogy kezdjen háborút Ukrajna ellen”.

Lukasenko szerint Belarusz biztonságot nyújtott Nyugaton. Ugyanakkor olyan hírszerzési adatokra hivatkozott, amelyek szerint a Nyugat be akarta vonni Belaruszt a háborúba. Erről szó szerint “álmodoztak”, ami lehetővé tenné, hogy a belorusz határok hosszát figyelembe véve, a frontvonalat további 2500 kilométerrel meghosszabbítsák, ami tovább bonyolítaná a helyzetet.

“A számítás látszólag helyes. De valójában ostobaság. Nem fogunk esélyt adni. Ha be meritek tenni a lábatokat a földünkre, a válasz szörnyű lesz. A nyugatiak tudják, milyen lesz, és milyen fegyvereket fognak használni” – mondta Lukasenko.

Emlékeztetett arra, hogy Belarusznak békeidőben 75 ezer fős hadserege van, de szükség esetén, háborús körülmények között ez félmillióra növelhető.

“Senki épeszű ember nem akar háborút. Amíg ma nem kerül sor az agresszió kiterjesztésére, addig tárgyaljunk a békéről” – mondta. Hangsúlyozta azonban, hogy erre a Nyugat és Ukrajna jelenleg még nem áll készen.

“Egyszerűen nem állnak készen. Szörnyű tragédia és katasztrófa lenne számotokra, ha most kezdődnének a béketárgyalások. Nektek háborúra van szükségetek” – mondta Lukasenko. Hozzátette, hogy a Nyugat az, aki zsoldosokat küld Ukrajnába harcolni: már több mint 20 ezren vannak ott.

“Hány embert küldött oda Lukasenko? Hányat? Senkit sem küldött. Mégis szemrehányást tesznek nekem. Én nem küldök oda embereket harcolni, és nem is fogok” – hangsúlyozta az elnök.

A belorusz hírügynökség korábban közölte, hogy Lukasenko pénteken személyesen találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó