2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Litvánia “szellemi karanténba” zárná az orosz kultúrát

A litvánoknak nem kellene élvezniük az orosz kultúrát, amíg Ukrajnában konfliktus dúl – mondta a héten a litván kulturális miniszter, Simonas Kairys az LRT állami műsorszolgáltatónak. A miniszter ukrán kollégájának, Alekszandr Tkacsenkónak a gondolatait ismételte meg, aki korábban arra szólította fel a Nyugatot, hogy teljes mértékben bojkottálják az orosz kultúrát.

Kairys azzal vádolta Moszkvát, hogy “fegyverként” használja az orosz kultúrát azzal, hogy állítólag orosz popkultúra művészeket küld Litvániába “a litván állam számára fontos” időpontokban. A miniszter nem támogatta az orosz kultúra “tekintélyelvűnek” nevezett adminisztratív betiltását, de azt mondta, hogy az orosz kultúra “szellemi karanténját” támogatja.

Mind az egyéneknek, mind az intézményeknek személyes tudatosságot kell tanúsítaniuk – állította Kairys, hozzátéve, hogy “el kell hagynunk azokat a [művészeti] alkotásokat, amelyek korábban elfogadhatónak tűntek számunkra”. Dicsérte azokat a litván kulturális személyiségeket is, akik “tudatosan reagáltak” minisztériuma ajánlásaira.

Úgy tűnik, hogy a litván kultúra egyes szereplői hasonlóan dacos álláspontot foglaltak el az orosz kultúrával szemben. A Scanorama filmfesztivál vezetője, Grazina Arlickaite az orosz kultúra “okos bojkottjára” szólított fel, hozzátéve, hogy az ukrajnai konfliktus közepette orosz filmek bemutatása vagy megtekintése “érzéketlenség” lenne.

A litván Nemzeti Opera- és Balettszínház korábbi vezetője, Gintautas Kevisas az LRT-nek azt mondta, hogy “az olajhoz hasonlóan a kultúra is Oroszország fegyvere”, hozzátéve, hogy “mivel ez egy fegyver, minden világos”.

Kairysis kijelentései szarkasztikus választ váltottak ki Moszkvából

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője egy Telegram-posztban “kultúrálatlan miniszternek” nevezte a litván tisztségviselőt, és azt írta, hogy sikerült “mentális karanténba helyeznie magát egy jó időre”.

A nyugati nemzetek az orosz kultúra bojkottálására szólítottak fel Moszkva tavaly februári ukrajnai katonai műveletének kezdete óta. A konfliktusra válaszul számos nyugati kulturális intézmény távolított el orosz vonatkozású műveket. A walesi Cardiffi Filharmonikus Zenekar Pjotr Csajkovszkij orosz zeneszerző műveit hagyta ki egy koncertjéről, a Királyi Operaház pedig lemondta a Bolsoj Balett turnéját.

A Netflix az év elején szüneteltette az Anna K., Leo Tolsztoj Anna Karenina című regényének adaptációját. Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci könyvégetésekhez hasonlította a Nyugat azon törekvéseit, hogy az orosz zeneszerzők és írók ellen fegyverként alkalmazza a “kultúra eltörlését”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó