2023, október 2.
24 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

Lettország után az észtek is kitiltották az orosz rendszámú autókat

Szerdától kezdve az orosz rendszámú személygépkocsik nem léphetnek be Észtországba. A tilalom a Moszkvával folytatott kereskedelemre vonatkozó uniós szankciók végrehajtási intézkedése.

A szankciók célja, hogy “az agresszor országot arra kényszerítsék, hogy visszavonuljon a határai mögé”, és a tilalomnak ezt kell segítenie – mondta Lauri Laanemets belügyminiszter az ERR közszolgálati műsorszolgáltatónak.

Eszerint azoknak, akik orosz rendszámú járművel próbálnak Észtországba behajtani, vissza kell fordulniuk, vagy a határon kell elhagyniuk a járművet. A már Észtországban lévő járműveknek engedélyezik a távozást.

A politikát azt követően vezették be, hogy a balti társállamokkal, Lettországgal és Litvániával megbeszéléseket folytattak arról, hogyan reagáljanak a szankciók végrehajtásáról szóló iránymutatásra, amelyet az Európai Bizottság múlt pénteken adott ki. Egységes politikában állapodtak meg, bár Litvánia kivételt tett a területén keresztül az orosz Kalinyingrádi exklávéba tartó gépkocsikra.

Az uniós dokumentum egyértelművé tette, hogy a személyes használatra a határon átvitt tiltott tárgyak – a személyszállítóktól kezdve a mobiltelefonokon át egészen a samponig és a vécépapírig – szankciók alá esnek, és el kell őket kobozni.

Egy hétfői frissítés szerint az olyan áruk, mint a higiéniai termékek és az utazók által viselt ruhák “jelentéktelen kijátszási aggályokat vetnek fel”, ezért a vámhatóságoknak “arányos és észszerű módon” kell célba venniük őket. A magyarázat szerint viszont a járművek “különös figyelmet” igényelnek a szankciók esetleges megkerülése miatt. Az elektronikus eszközökre vonatkozó utasítások nem kerültek bele.

A moszkvai külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova az EU politikáját “rasszizmusnak” minősítette. Az ország megbízott vámügyi vezetője, Ruszlan Davidov szintén “teljesen törvénytelennek” minősítette.

Lettország lezárta határát az orosz rendszámú autók előtt

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó