2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

Lesz második forduló a dél-oszét elnökválasztáson

Dél-Oszétia, AbháziaMásodik fordulót kell tartani a dél-oszét elnökválasztáson – derült ki hétfőn a vasárnap leadott szavazatok összeszámlálását követően. November 27-én ismét a szavazóurnákhoz járulhatnak a vitatott hovatartozású kaukázusi terület lakói, mivel vasárnap a legtöbb szavazatot elnyert jelöltek egyike sem kapta meg a megválasztáshoz szükséges 50 százalékos támogatottságot plusz egy szavazatot. Mindössze 7 század százaléknyi különbség volt az Anatolij Bibilovra, a jelenlegi rendkívüli helyzetek miniszterére és az Alla Dzsiojeva volt oktatási miniszterre leadott voksok aránya között. Az ugyancsak vasárnap tartott népszavazás viszont eredményes volt: a dél-oszét szavazók 83,99-a döntött úgy, hogy az orosz a második államnyelv legyen.

 

Grúzia, a NATO és az Európai Unió is közölte: nem ismerik el a dél-oszét népszavazást, mint ahogy Dél-Oszétia függetlenségét sem.

Dél-Oszétia függetlenségét 2008-ban ismerte el először Oroszország, majd Nicaragua, Venezuela, Nauru, Vanuatu és Tuvalu.

Oroszország 2008 augusztus végén ismerte el Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, miután a grúz erők augusztus 8-án megtámadták a szakadár Dél-oszétiát, hogy visszaszerezzék a tartomány feletti irányítást.

Oroszország a kaukázusi köztársaság lakosságának védelme érdekében közbelépett és rövid időn belül (5 nap alatt) visszaszorította a grúz hadsereget. Jelenleg a két tartomány határait orosz és helyi határőrök védik. Az orosz költségvetés külön alapot hozott létre a károk helyreállítására és a további fejlesztésekre. A háborúról minden hírt megtalál ha ide kattint!

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó