2023, március 29.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva
Array

Lesz-e az EU Kijev készfizető kezese az orosz gázért? Eddig még semmi hír erről … – publicisztika –

A csütörtöki Financial Times arról számolt be, hogy bár kedden Oroszország és Ukrajna is azt állította, hogy megegyeztek a márciusig szóló ideiglenes gáz-szállítási szerződésről. Ez alapján Ukrajna 1OOO köbméterenként 385 USD-t fizet Oroszországnak a gázért valamint az év végéig két részletben törleszt 3,1 milliárd dollárnyi adósságot a fennálló 5,4 milliárd USD-os lejárt hátralékos tartozásából. Ukrajnának előrefizetéses, pre-paid rendszerben kell(ene) fizetnie az orosz gázért.

 

Azonban Oroszország garanciákat kér az Európai Uniótól, hogy az jótáll és kezeskedik Kijevért a fizetésben. Az orosz garanciaigény szerint Ukrajnának öt napon belül be kell mutatnia egy olyan dokumentumot, amelyben annak készfizető kezesei garantálják, hogy bármi történik, mindenképpen ellátják elegendő financiális eszközzel a gázszállítások kifizetésére.

Előzmény, hogy bár az ukránok elfogadták az orosz javaslatot a 385 USD-os gázra, Ukrajna nem tájékoztatta Oroszországot arról, hogy miből fogja fedezni a gázvásárlások tételeit- mondotta el Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter. A Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Beruházási banktól vagy elsőrangú kereskedelmi bankoktól vár Moszkva készfizető kezességi vállalásokat arra, hogy adnak pénzeszközöket Kijevnek a gázszámlák fedezett kifizetésére. Az oroszok nézete alapján az Európai Bizottság, mint Kijev egyik főtámogatója a politikai arénában, most elő kellene avanzsáljon tettekbeli készfizető kezessé is akár, ezzel garantálva az ukránoknak hogy szükség esetén zsebbe , azaz büdzsébe nyúlnak Kijevért. Novak elmondta, hogy Oeroszország eddig még nem kapott visszajelzést sem az EU-tól sem Ukrajnától a kezességvállalásokat illetően.

A következő ukrán- orosz-EU gáztárgyalást (ének a semmiről, “x”-edik fejezet után “y”-odik) október végén tartják majd. Ott eldőlhet végre hogy Oroszország elégségesnek tartja-e Kijev fizetési tervét, amely addigra várhatóan elkészül és meglesz –e vajon az EU-s készfizető garancia Kijev felé. Ha a megállapodás nem jön létre november elejéig, akkor határozottan nő a veszélye a téli európai gáztranzitba beálló nemvárt “intermezzoknak”, lévén esetleg a fázós ukránok kísértést kaphatnak az Európába futó gázvezetékek megcsapolására, amire az orosz válasz valószínűleg gázmennyiség csökkentés lenne.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó