2023, február 1.
5.6 C
Budapest
-0.9 C
Moszkva

Lengyelország Ukrajna felosztását fontolgatta – mondta a volt külügyminiszter

Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter elmondta, hogy a varsói kormány Ukrajna felosztását fontolgatta a Kijev és Moszkva közötti katonai konfliktus első heteiben. A megjegyzéseit a ZET rádiónak adott hétfői interjújában tette, amire az ország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki határozottan vágott vissza.

Sikorszkijt arról kérdezték, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) kormányában felmerült-e valaha is Ukrajna felosztásának gondolata. Erre azt válaszolta, hogy “a háború első 10 napjában, amikor nem tudtuk, hogyan fog alakulni, volt egy pillanatnyi habozás, hogy talán Ukrajna elesik”.

“Ha nem lett volna Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hősiessége és a Nyugat segítsége, a dolgok másképp alakulhattak volna” – mondta Sikorski.

Megjegyzései hamarosan kiváltották Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök reakcióját, aki azzal vádolta Sikorszkijt, hogy “orosz propagandistaként” viselkedik.

“A volt külügyminiszternek mérlegelnie kell szavait. Elvárom, hogy vonja vissza ezeket a gyalázatos kijelentéseket. Felszólítom az ellenzéket, hogy határolódjon el Radoslaw Sikorski nyilatkozatától” – tweetelte Morawiecki.

Sikorski nem először került összetűzésbe a varsói kormánnyal. Szeptemberben az exminiszter azt tweetelte: “Köszönöm, USA”, egy fotó mellé, amely az orosz Északi Áramlat gázvezetékek szabotázsa által a Balti-tengeren okozott hatalmas gázszivárgást ábrázolta.

Sikorski továbbá gratulált a tett elkövetőinek, mondván, hogy a földgázvezetékekben okozott súlyos károk arra kényszerítik Oroszországot, hogy tárgyaljon Lengyelországgal és Ukrajnával, ha továbbra is gázt akar szállítani Európába. “Szép munka” – zárta egy második tweetben. Később mindkét tweetet törölte.

Oroszország úgy reagált a volt külügyminiszter posztjára, hogy azt “hivatalos nyilatkozatnak” értékelhető, amely megerősítette, hogy az Északi Áramlat incidens “terrortámadás” volt. Továbbra is tisztázatlan, hogy pontosan ki állt a szabotázs mögött, mivel mind Ukrajna, mind Washington és szövetségesei tagadták a felelősséget.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két újabb települést vont az ellenőrzése alá a Wagner-csoport a Donbasszban

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója szerdán közölte, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaságban, az ukránok által csak Bahmut...

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...