2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Lengyelország területeket követel Csehországtól

Lengyelország konzervatív kormánya fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az ország Csehországgal közös határát Varsó számára kedvezőbb módon rajzolják át – jelentette csütörtökön a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

A határ kijelölésére az 1950-es években került sor, amikor a második világháború kimenetelét rendezték. Lengyelország és az akkori Csehszlovákia, amelyek akkoriban mindketten a kommunista blokkhoz tartoztak, vitatkoztak bizonyos területekről, és Lengyelország úgy véli, hogy nem kapta meg a neki járó részt. Varsó 368,44 hektárnyi kárpótlást szeretne – írta a lap.

Jaroslaw Krajewski lengyel parlamenti képviselő, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) képviselője a Rzeczpospolita című lapnak azt mondta, hogy Lengyelország helyesen tette, amikor elutasította a 2005-ös cseh javaslatot, hogy a kérdést kártérítés kifizetésével rendezzék.

A lengyeleket és a cseheket történelmi ellentét fűzi a Sziléziai vajdaságban található Cieszyn területhez, amelyet az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után, az 1920-as években osztottak fel.

Varsó akkor is megragadta az alkalmat, hogy elfoglalja a Trans-Olza vagy Zaolzie nevű vitatott cseh terület egy részét, amikor a náci Németország 1938-ban a Nagy-Britanniával és Franciaországgal kötött müncheni egyezmény értelmében megszállta Csehszlovákiát. A nácik legyőzése után Lengyelország visszaadta a terület feletti szuverenitást Csehszlovákiának, és 1958-ban aláírt szerződéssel megerősítette a status quo-t.

A múlt héten Varsó bejelentette, hogy be kívánja perelni Németországot a náci megszállásért járó 1,3 billió dolláros jóvátételre. Az összeget egy szeptember 1-jén, Lengyelország 1939-es német megszállásának évfordulóján közzétett jelentésben becsülték meg.

A háborús jóvátétel kérdése évek óta árt a lengyel-német kapcsolatoknak. Berlin többször kijelentette, hogy rég lezártnak tekinti az ügyet. A lengyel kormány azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a második világháború után Németországtól kapott kifizetések túlságosan alacsonyak voltak, és Varsó csak Moszkva nyomására fogadta el azokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...