2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Lengyelország tankokat adott át Ukrajnának

Lengyelország több harckocsit szállított Ukrajnának – jelentette be hétfőn Mateusz Morawiecki miniszterelnök, anélkül, hogy részleteket közölt volna azok számáról vagy típusáról. Ezzel Csehország és Szlovákia után Lengyelország a harmadik NATO-ország, amely harckocsikkal látta el Ukrajnát.

A hónap elején az Egyesült Királyság felajánlotta néhány harckocsiját Lengyelországnak cserébe.

“Lengyelország tankokat szállított Ukrajnának, de a mi és az ukránok biztonsága érdekében jelenleg nem hozzuk nyilvánosságra az adományozott felszerelés mennyiségét” – mondta Morawiecki a Polsat Newsnak adott interjújában.

Boris Johnson brit miniszterelnök a múlt héti kijelentéseiből lehet következtetni a tankok típusára vonatkozóan, amikor azt mondta, hogy London felajánlotta Varsónak néhány saját tankját, “hogy segítsen nekik, amikor T-72-es tankjaik egy részét Ukrajnába küldik”.

Az Egyesült Államok és szövetségesei több százmillió dollár értékű fegyvert és lőszert öntöttek már Ukrajnába azóta, hogy az orosz csapatok február 24-én átlépték a határt. A két NATO-tag ragaszkodott ahhoz, hogy nem részesei a konfliktusnak, de kendőzetlenül kinyilvánították elkötelezettségüket az oroszok ellen.

Meg nem erősített hírek szerint Csehország, Szlovákia és Szlovénia is harckocsikat küldött Ukrajnának – akár a szovjet tervezésű T-72-es, akár a nagyon hasonló jugoszláv M-84-es valamelyik változatát, amelyek közül mindkét típust az ukrán csapatok könnyebben tudják kezelni, mint bármely nyugati modellt.

Lengyelország több mint 400 darab szovjet fejlesztésű T-72-es harckocsival rendelkezett, amelyek közül néhányat az elmúlt években modernizáltak, míg a többit az 1990-es évek közepe óta gyártott hazai fő harckocsi, a PT-91 Twardy alapjául használták.

Moszkva figyelmeztette a NATO-t, hogy bármilyen eszközszállítást jogos katonai célpontnak tekint. Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy cirkálórakétái legalább Hat vontatási alállomást semmisítettek meg az orosz erők precíziós, nagy hatótávolságú fegyverekkel ukrán vasútállomások területén, amelyeken keresztül külföldi fegyvereket és haditechnikát szállítottak. Az orosz hadsereg szerint az ellenségeskedések kezdete óta több mint 2500 ukrán harckocsit és egyéb páncélozott járművet semmisítettek meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...