2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Lengyelország, Szlovákia és Magyarország megtiltotta az ukrán gabona behozatalát

Lengyelország, Szlovákia és Magyarország tilalmat rendelt el az ukrán gabona behozatalára, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság elutasította az embargó meghosszabbítását.

Megvédjük a gazdák érdekeit, ezért miután Brüsszel úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, hazánk nemzeti hatáskörben megteszi azt és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre – közölte Nagy István magyar agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint.

Nagy István kiemelte, “az utolsó pillanatig vártunk az Európai Bizottság döntésére a tilalmi rendelkezés fenntartásával kapcsolatban, Brüsszel azonban nem hallgatta meg a kelet-európai gazdálkodók segítségkérését, sőt lényegében Ukrajnára bízná annak eldöntését, mennyit és mit exportálna Magyarországra és a többi frontországba. Nekünk viszont cselekednünk kell, ezért Magyarország nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat” – áll a közleményben.

A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is – fűzte hozzá.

“Minden körülmények között és minden eszközzel megvédjük a magyar gazdák érdekeit” – hangsúlyozta.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök “károsnak nevezte az EB döntését a lengyel gazdák számára”. Szavai szerint Varsó nem hallgat Berlinre és Brüsszelre ebben a kérdésben.

Mint a Markiza szlovák tévécsatorna az ország mezőgazdasági minisztériumára hivatkozva jelentette, Pozsony álláspontját azzal magyarázva, hogy ellenkező esetben a szlovák piacot elárasztaná az olcsó ukrán gabona, ami nagy anyagi károkat okozhatna a helyi agrártermelőknek.

Az Európai Bizottság pénteken úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán mezőgazdasági termékek importkorlátozását. Az Európai Bizottság és Ukrajna figyelemmel fogja kísérni a helyzetet. Nem tervezik újabb korlátozások bevezetését, amíg Kijev hatékonyan alkalmazza saját intézkedéseit.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó