2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Lengyelország közölte, hogy a NATO mikor küldhet csapatokat Ukrajnába

A NATO csapatokat küldhet Ukrajnába, ha Oroszország atomfegyvereket vet be az országban – közölte csütörtökön a helyi médiában Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter. Az Egyesült Államok vezette katonai blokk többször is hangsúlyozta, hogy nem áll háborúban Moszkvával, és nem részese a konfliktusnak.

Az RMF FM rádiónak nyilatkozva Rau-t arról kérdezték, hogyan reagálna a katonai blokk, ha Oroszország a kijevi csapatokkal folytatott harcok során a nukleáris opcióhoz folyamodna. A miniszter szerint a világ határozottan -és az Egyesült Államokkal egyeztetve- reagálna egy ilyen támadásra.

Ha a legrosszabb történne, Rau szerint a NATO reakciója valószínűleg nem sokban különbözne a Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó által felvázolt lépésektől.

“Ez egy hagyományos válaszlépést jelentene Ukrajna területén” – magyarázta a miniszter.

Ennek szellemében a varsói külügyminiszter nem zárta ki, hogy a NATO csapatai Ukrajna területére lépjenek.

“Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy egy ilyen lépés szükségtelen lehet, mert lehetséges a hagyományos fegyverek, például a légierő, vagy a rakéták indítása nem feltétlenül ukrán földről” – tette hozzá Rau.

Jake Sullivan vasárnap arra figyelmeztetett, hogy Washington és szövetségesei “határozottan” fognak fellépni, ha Oroszország taktikai atomfegyvereket vet be Ukrajnában, hozzátéve, hogy “nagyon magas szinten” közölte a Kremllel, hogy a nukleáris fegyverek bármilyen bevetése a szomszédos országban “katasztrofális következményekkel járna”.

Kommentárja azután hangzott el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten figyelmeztetést intézett a Nyugathoz, megjegyezve, hogy azoknak, akik nukleáris zsarolással élnek Moszkvával szemben, “tudniuk kell, hogy a szélirány megfordulhat”.

Közben később Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes megismételte, hogy Moszkva “nem fenyeget senkit atomfegyverekkel”, hivatkozva Oroszország katonai doktrínájára, amely csak akkor engedi meg az ilyen fegyverek használatát, ha az ország léte forog kockán.

A múlt héten Robert Bauer, a NATO katonai bizottságának elnöke megismételte, hogy a szövetség nem áll háborúban Oroszországgal, még akkor sem, ha nagy mennyiségű fegyverrel támogatja Kijevet a Moszkva elleni harcban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...