2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Lengyelország bojkottálja az olimpiát, ha a NOB engedélyezi az oroszok részvételét

Varsó bojkottálhatja az olimpiai játékokat, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyezi az orosz és belorusz sportolók indulását – jelentette ki Kamil Bortniczuk lengyel sportminiszter.

A NOB kedden egy sor “ajánlást” adott ki a nemzetközi sportszövetségek számára az orosz és belorusz sportolókkal kapcsolatban, akiket nem sokkal az ukrajnai konfliktus tavaly februári kirobbanása után eltiltottak a versenyzéstől.

Az olimpiai vezetők azt javasolták, hogy az oroszok és a beloruszok semleges zászló alatt vehessenek részt a külföldi versenyeken, feltéve, hogy nem állnak kapcsolatban a hadsereggel vagy a biztonsági szervekkel, és nem támogatták aktívan Oroszország katonai műveletét. Az irányelvek csak az egyéni sportolókra vonatkoznak, a csapatokra nem, amelyek továbbra is ki vannak tiltva – mondták.

Bortniczuk az RMF24 rádiónak nyilatkozva csütörtökön azt állította, hogy ezek az “ajánlások” sokkal elnézőbbek lettek volna az orosz és belorusz sportolókkal szemben, ha Lengyelország nem fenyegeti bojkottal a NOB-ot.

“Tudom, hogy eredetileg mi lett volna ez a nyilatkozat, és mi lett belőle végül” – jelentette ki.

A bojkott kérdésének központi helyen kell maradnia a NOB-al való kapcsolatainkban, mert ők félnek tőle – tette hozzá a sportminiszter.

Bortniczuk azonban azt mondta, hogy “99 százalékban meg van győződve arról, hogy a bojkottra nem lesz szükség”.

Varsó, amely Kijev egyik leghangosabb támogatója a Moszkvával fennálló konfliktusban, “meg fogja nyerni ezt a harcot” anélkül, hogy ilyen kemény intézkedésekhez folyamodna – állította.

Lengyelország a tervek szerint áprilisban Poznanban rendezi meg a vívó-világbajnokság egyik szakaszát, amelyen a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) semleges státuszban engedélyezte az orosz sportolók részvételét.

Varsó korábban arra figyelmeztetett, hogy a lépés miatti tiltakozásul akár teljesen le is mondhatja az eseményt. Bortniczuk most azt mondja, hogy az oroszok versenyezhetnek Poznanban, de csak akkor, ha “aláírnak egy bizonyos nyilatkozatot”, amelyben elutasítják Moszkva katonai műveletét, és elítélik az általa Ukrajnában elkövetett, orosz “háborús bűncselekményeknek” nevezett eseményeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó