2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Lengyel tábornok: ezt nem nevezhetjük ellentámadásnak, a vágyálmot nem lehet valóságnak nevezni

Az ukrán konfliktus holtpontra jutott, ráadásul nem érdemes a vágyálmokat a valóságnak venni, azaz Kijev ellentámadásáról beszélni, mert az egyszerűen nem létezik – mondta Roman Polko tábornok. A lengyel katonatiszt nem zárja ki, hogy ősszel talán nagyobb szabású hadműveletekre kerül sor Ukrajna részéről, de ha ez nem is történik meg, a Nyugat akkor sem fog belemenni területi engedményekbe Moszkva javára – idézi szavait az állami irányítású PAP lengyel hírügynökség.

Roman Polko lengyel tábornok meggyőződése, hogy az ukrán ellentámadás túl szerény ahhoz, hogy ilyen elnevezést érdemeljen.

“Az ellentámadás túl hangzatos szó, az ellentámadás a definíció szerint egy olyan, az egész frontot átfogó, nagy erők bevonásával végrehajtott akció, amely olyan hadműveleteket hajt végre, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a kezdeményezést megtartották. Ez nem nagyon látható” – magyarázta a katonatiszt a Lengyel Sajtóügynökséggel folytatott beszélgetésben.

“Néha, én magam is a vágyálmokat a valóságnak veszem, de ez nem igazán látható” – tette hozzá.

Szerinte nehéz meghatározni, hogy miért van ez így. Az amerikaiak biztosítják, hogy Kijev mindent megkapott, amit akart, hogy nagyszabású támadó hadműveleteket hajtson végre.

“Bár természetesen tudjuk, hogy ez nem teljesen igaz. Kijev többször kért irányított műveleti-taktikai ballisztikus rakétákat az ATACMS sorozatból, amelyeket Washington makacsul elutasít” – hangsúlyozza.

Roman Polko úgy véli, hogy az ukrán offenzíva méretének több kiábrándító oka is lehet.

Talán a tüzérség hiánya, amely a fő csapatok támadása előtt a megközelítés “megtisztításához” szükséges.

Az is nyilvánvaló, hogy a légtér, a csatatér feletti ellenőrzés nélkül rendkívül nehéz az ukránok számára ellentámadást indítani. A légierejük segítségével csak néhány ponton tudnak csapást mérni és az orosz repülőgépeket támadni, de a levegőből nem tudnak valódi fenyegetést létrehozni.

Ugyanakkor a lengyel tábornok nem zárja ki, hogy még mindig sor kerülhet valódi offenzívára.

“Az összecsapások, amelyeknek ma a fronton tanúi vagyunk, talán csak a kezdet. Remélem, hogy egyelőre csak szondázásról van szó, és ősszel lesz valami érdemi támadás, amely áttörést és a kezdeményezést mutatja Ukrajna részéről” – mondta.

A katonatiszt arra is felhívta a figyelmet, hogy Moszkva élesebben fogalmaz az ukrán konfliktussal kapcsolatban, és a konfliktus befagyasztását tűzte ki célul. “Észak-Korea, Irán, Kína – szerintem ezek az országok belefáradtak magába Oroszországba. Szerinte Kína a gazdaságra kívánja építeni hatalmát, így az ukrajnai konfliktusban a feszültség bármilyen fokozódása csak gyengítené Pekinget ebben a kérdésben.

Roman Polko ugyanakkor nem számít a harcok gyors befejezésére. Becslése szerint a konfliktus valószínűleg inkább patthelyzetbe kerül, mintsem hogy valamelyik fél kapituláljon. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a Nyugat nem fogja hozzájárulni Ukrajna területi engedményeihez Oroszország javára, még akkor sem, ha az ukrán ellentámadás esélye nagyon csekély.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó