2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Leminősítették Ukrajnát

Leminősítette Ukrajna eddig is mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – államkötvény-besorolását a Moody’s Investors Service, az egyre romló ukrán likviditási és adósságdinamikával indokolva a lépést. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi “Caa2”-ről egy fokozattal “Caa3”-ra rontotta Ukrajna szuverén adósosztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Ukrajna “Caa3” besorolása – amely más hitelminősítők módszertanában “CCC mínusz”-nak felel meg – a legrosszabb szuverén adósosztályzat egész Európában.

A “Caa/CCC” minősítési kategória már rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban. Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő – a Moody’s, a Standard & Poor’s, a Fitch Ratings – ebben az adóskockázati sávban tartja nyilván. A Moody’s ráadásul két hónapon belül másodszor minősítette le Ukrajnát; az előző osztályzatrontást február elején jelentette be. A pénteki újabb leminősítéshez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy becslése szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén 5-10 százalékkal zuhanhat.

A Moody’s közölte, hogy az Ukrajna elleni orosz gazdasági szankciók eszkalálódását érdemi kockázatnak tartja, és e tényezőt is figyelembe vette az új osztályzat kialakításakor. A hrivnya eddig mintegy 27 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, a hivatalos ukrán devizatartalék pedig a legutóbbi adatok alapján 13,6 milliárd dollárra csökkent, ami alig több mint másfél havi importszámlával egyenlő. Fél éve 2,4 havi, 2012 őszén még 3,2 havi importszámla kiegyenlítésére lett volna elegendő Ukrajna devizatartaléka – hangsúlyozza londoni elemzésében a Moody’s. A hitelminősítő becslése szerint Ukrajnának mindeközben 8 milliárd dollárnyi szuverén devizaadósságot kell törlesztenie az idei év hátralévő részében, és további 9 milliárd dollárnyit 2015-ben.

Ha Oroszország teljesen visszavonja a földgázexport árára Ukrajnának biztosított kedvezményt, akkor Ukrajna ezer köbméterenként 400-500 dollárt is kénytelen lehet fizetni az orosz földgázért a korábbi orosz pénzügyi segélycsomagban szereplő 268,50 dollár helyett – áll a Moody’s elemzésében. A cég becsélése szerint – a tavalyi 28 milliárd köbméter körüli ukrán földgázimportot alapul véve – Ukrajnának 3,5-6,5 milliárd dollár közötti többlet devizaforrásra lenne szüksége az orosz segélycsomagban szereplő árhoz képest csak a földgázimport kifizetéséhez.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nemrégiben bejelentett, egyelőre 14-18 milliárd dollárosra tervezett hitelcsomag csökkenti a heveny devizaválság kockázatát. Azonban ha az IMF-csomag értéke meg is haladja a korábbi orosz pénzügyi segélycsomagét, a különbség nem érdemi a legutóbbi fejlemények negatív hatásaihoz mérve – fogalmaz elemzésében a Moody’s. A hitelminősítő szerint ráadásul jelentős a kockázata annak, hogy a valószínűleg kemény feltételrendszer és a rendkívül bizonytalan jelenlegi belpolitikai helyzet közepette az IMF-program a következő 12-18 hónapban kisiklik, és a valutaalap leállítja a folyósításokat.

A Moody’s mindemellett azt is valószínűsíti, hogy a GDP-arányos ukrán államadósság-ráta 2014 végére 55-60 százalékra duzzad a tavalyi év végén mért 40,5 százalékról. A hitelminősítő felhívja a figyelmet arra, hogy 60 százalék fölé emelkedő ukrán adósságráta esetén – a tavaly decemberi orosz segélycsomag feltételrendszere alapján – Oroszország kérheti az általa eddig megvásárolt 3 milliárd dollárnyi ukrán kötvény lejárat előtti törlesztését, ami Ukrajnában likviditási válságot és végső soron fizetési csődhelyzetet okozhat.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....