2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Lejtmenetben a hrivnya, miért nem nyílik pénzcsap Kijevnek?

Pénzügyi szakelemzők véleménye alapján Ukrajna adósság-átütemezést fog kérni, annyira megviseli az országot a hrivnya értékének rohamos zuhanása Az ukrán deviza megroppanása még csak a közeli hónapokban fog bekövetkezni, ami első körben az ukrajnai bankok körében idézhet elő összeomlásokat.

 

 

Mára az ukrán fizetőeszköz, a hrivnya, saját értékének felét elvesztette a dollárral szemben. Amennyiben ez a negatív gazdasági tendencia nem fékezhető meg, úgy fizetésképtelenség fenyegeti a bankszektort.

A Standard Bank elemzője, Mr. Timothy Ash arra mutatott rá, hogy külsőleges segítség nélkül már valószínűleg nem megállítható az hrivnya árfolyamának zuhanása, mert az ukrán jegybanknak nem rendelkezik megfelelő mennyiségű devizatartalékkal többé. A legfrissebb adatok alapján például októberben 3,6 milliárd Usd-al csökkent az ukrán valutatartalék, 12,6 milliárdra Usd-ra. Az ukrán jegybank, hogy lassítsa a hrivnya zuhanási sebességét, október közepén elengedte a az árfolyamkötést, és lebegni engedte a hrivnyát, közben pedig megszüntette a z ukrán pénz konvertibilitását.

Az IMF augusztus óta 17 milliárd Usd-os hitelkeretből finanszírozza az ukrán államháztartást, de egyre nyilvánvalóbb, hogy a téli gázszámlák kifizetésére plusz az export összedőlése okán kialakult brutális fizetési hiány pótlására, illetve a bankszektor hatalmas devizaigényének fedezésére nem elég a keret.

Christine Lagarde az IMF vezetője a múlt héten már azt ecsetelte, hogy Ukrajnának máshonnan is kellene segítséget kérnie. Kijev az Európai Bizottságtól kért is  2 milliárd Usd hitelt, amit még nem kapott meg, tehát kérdés, honnét tud finanszírozási forrást bevonna Ukrajna a háborús felkészülés mellett.

A hrivnya mélyrepülése és az általános devizahiány leginkább a gazdaság motorját a bankrendszert fenyegeti, a nemzetközi bankok ugyanis a krízis miatt már nem igazán akarják tovább tőkésíteni és finanszírozni ukrán érdekeltségeiket, azaz az ukrán bankszektort.

Szeptember hónapban az ukrán bankok rekordokat döntögető veszteséget, 5,3 milliárd Usd-t lapátoltak össze, ami több mint hétszáz százaléka a tavalyinak.

Az állami költségvetést fenyegető beomlás miatt már a csillagokig ér az ukrán államkötvények hozama: a 3 éves lejáraton a 18 %-ot zörgeti… legfeljebb pár afrikai országgal vethető össze azonos olvasatban

 

A rubel árfolyam-gyengülése sem zajlott még le teljesen a jövő évi dollár-rubel egyensúlyi árfolyam 50−55 között alakulhat ki, viszont az orosz deviza gyengülés jót is tehet az orosz gazdaságnak. Az orosz kötvénypiacon a éves rubelkötvény hozama 10,3 % – s elemzők szerint a történet végül még jól is végződhet, hiszen nem áll fenn csődveszély, így ebben az olvasatban a realitások szerint érdemes is belépni az orosz kötvények piacára jövőbéli kiugró haszon fejében.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...