2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Legénység nélkül tér vissza a Földre a megsérült orosz Szojuz MSz-22 űrhajó

A Szojuz MSz-22 legénység nélkül tér vissza a Földre, mivel az űrhajó egy meteoroid becsapódása miatt megsérült – közölte Jurij Boriszov, a Roszkozmosz vezetője. Így Szergej Prokopjev, Dmitrij Petelin és Francisco Rubio expedíciója meghosszabbodik.

Hazatérésük egy Szojuz MSz-23-as űrhajóval történik, amely február 20-án indul az ISS-re pilóta nélküli üzemmódban.

“Különösen kritikus helyzetek esetén az állomáson a jármű (“Szojuz MSz-22″ – a szerk.) használatának lehetőségét a személyzet megmentésére az Állami Bizottság külön döntése fogja meghatározni” – mondta az állami vállalat vezetője.

Mint Boriszov hangsúlyozta, az emberes repülés március eleje előtt nem lesz lehetséges, ehhez az űrhajó módosítására és az űrhajósok további képzésére lesz szükség.

Megjegyezte továbbá, hogy a NASA képviselői egyetértettek az RSC Energia vezető tervezőbizottságának következtetéseivel, és megerősítették, hogy szükség esetén készek segítséget nyújtani.

Az ISS-hez tavaly december 15-én dokkolt Szojuz MSz-22 űrhajó hűtőkörében nyomáscsökkenés következett be. Emiatt a Prokopjev és Petelin az expedíció tagjainak űrsétája elmaradt. A meghibásodás miatt az űrhajó hőmérséklete emelkedni kezdett, majd sikerült stabilizálni, a személyzetet nem fenyegeti veszély.

“A vizsgálat eredményei megerősítették a szórványos meteorbecsapódásra vonatkozó következtetést” – mondta Boriszov.

Az űrhajó hűtőjén keletkezett lyuk nem haladja meg az egy millimétert, és a Szojuz MSz-22 minden más rendszere, beleértve a meghajtórendszert is, üzemképes.

A rendellenes helyzet bekövetkezése előtt a Szojuz MSz-23 március 16-án repült volna az ISS-re, és Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub orosz űrhajósokat, valamint Loral O’Hara amerikai űrhajóst szállította volna az űrállomásra. A Szojuz MSz-22 legénységének – az orosz Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin, valamint az amerikai Frank Rubio – a műszakváltás után kellett volna visszatérnie a Földre.

Ezen kívül Nicole Mann és Josh Cassada amerikai űrhajósok, az orosz Anna Kikina és a japán Koichi Wakata, akik az amerikai Crew Dragon fedélzetén repültek, már az állomáson vannak. Őket februárban követi majd a következő ilyen űrhajó legénysége: az orosz Andrej Fedjajev, Stephen Bowen és Woody Hoburg amerikai űrhajósok, valamint Sultan Al Neyadi, az Egyesült Arab Emírségek űrhajósa.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....