2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Lavrov sekélyesnek nevezte Blinken állításait, miszerint most megengedhetetlen a tűzszünet

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter “sekélyes elemzésnek” nevezte Antony Blinken amerikai külügyminiszter kifogásait az azonnali ukrajnai tűzszünet ötletével kapcsolatban.

“Blinken úr tegnap vagy tegnapelőtt azt mondta, hogy a tűzszünet [Ukrajnában] most Oroszország érdekeit szolgálná, és hogy ezt nem lehet megengedni. Mire alapozza ezt a sekélyes, hogy úgy mondjam, elemzést? Nehéz megmondani. Csak arra tippelek, hogy a Nyugat nem akarja megállítani ezt a háborút. Ebben a háborúban saját geopolitikai érdekeit követi, elsősorban azt, hogy megpróbálja Oroszországot mint versenytársat kiiktatni a világ színteréről” – mondta Lavrov egy sajtótájékoztatón, amelyet Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszterrel folytatott megbeszélései után tartott szerdán Moszkvában.

Lavrov hozzátette, hogy a Nyugat Oroszországgal együtt Kínát is megpróbálja “semlegesíteni”.

“A kínai barátaink jól tudják, hogy a NATO-dokumentumokban már ők is versenytársakként és hosszú távú ellenfélként szerepelnek, akiket semlegesíteni kell. Oroszország, Irán, Kína és sok más ország <…> kategorikusan ellenezni fogja a nyugati hegemónia megteremtésére irányuló kísérleteket örökkön-örökké, ami pontosan az, amire Washington és szövetségesei törekszenek” – mondta Lavrov.

Megjegyezte azt is, hogy Oroszország tiszteletben tartja Irán érdekét az ukrajnai konfliktus békés rendezésében.

“Mi mindig is készen álltunk erre (a békés rendezésre). Az, hogy Ukrajna áprilisban, az isztambuli tárgyalási fordulót követően felborította a saját kezdeményezését, nem a mi hibánk.”

“Általában véve a kérdéseket, hogy miként lehet ezt a konfliktust lezárni, nem Iránnak, nem Oroszországnak és nem Kínának kell feltenni, hanem bizonyos nyugati személyiségeknek, és természetesen a kijevi rezsimnek, akik nap mint nap azt állítják különböző platformokon, hogy most már lehetetlen megállítani a háborút” – zárta Lavrov.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó