2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Lavrov: Oroszország nem tartozik magyarázattal a Nyugatnak a Wagner lázadásról

Oroszországnak nem kötelessége megnyugtatni a Nyugatot, hogy az országban a politikai helyzet stabil a Wagner-csoport múlt heti felkelése után – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön.

Lavrov újságíróknak nyilatkozva megismételte, hogy “nem vagyunk kötelesek senkinek semmit megmagyarázni, semmilyen biztosítékot adni”.

Kijelentette, hogy Oroszország átláthatóan cselekszik, hozzátéve, hogy Vlagyimir Putyin elnök és más magas rangú tisztségviselők is nyilatkoztak a Wagner-lázadásról.

“Ha valakinek Nyugaton kétségei vannak, nos, az az ő problémája” – mondta a miniszter.

Lavrov a továbbiakban azt mondta, hogy Oroszország mindig erősebben került ki azokból a kihívásokból, amelyekkel meg kellett küzdenie, a lázadást pedig nem több mint baj.

“Most is ugyanez fog történni. Sőt, úgy érezzük, hogy ez a folyamat már elkezdődött”.

Azt is mondta, hogy Moszkvának “komoly kétségei vannak sok nyugati vezető józanságával kapcsolatban”. Miközben nyilvánosan elismerik, hogy polgáraik szenvednek az ukrajnai konfliktus miatt, ezek a vezetők folytatják politikájukat annak nevében, hogy segítsék Kijevet Moszkva fölé kerekedni – magyarázta a külügyminiszter.

“Józanul hangzik ez? Ez tükrözi a nemzeti érdekeket?”

Lavrov megjegyezte, hogy a Wagner-lázadás közepette sok nyugati vezető azt állította, hogy Oroszország államisága omladozik. Ez a reakció, kombinálva azokkal a kijelentésekkel, hogy Ukrajna felfegyverzése kifizetődött, lényegében annak beismerését jelentette, hogy a Nyugat háborút folytat Oroszország ellen – mondta.

Múlt pénteken a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin azzal vádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy halálos rakétacsapást mért a csoport egyik táborára, és megtorlást ígért. A minisztérium tagadta az állítást.

A következő órákban Wagner-csapatok elfoglalták a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városának egyes részeit, a csoport egyes elemei pedig Moszkva ellen akartak vonulni. Szombaton Prigozsin leállította a menetet biztonsági garanciákért cserébe, egy Alekszandr Lukasenko belarusz elnök által közvetített megállapodás részeként.

Kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök dicsérte a nemzet katonai és rendvédelmi szerveit, amiért lényegében megakadályoztak egy polgárháborút, és a lázadást “népünk, az Ukrajnában a fronton harcoló fegyveres testvéreink elárulásának” nevezte.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó