2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Lavrov: Oroszország nem Aszad hatalmát, hanem az igazságot védi Szíriában

KremlSzergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Moszkva nem Bassár el-Aszad elnök hatalmát, hanem az igazságot védelmezi Szíriában. Az orosz diplomácia vezetője egy szerdai moszkvai parlamenti meghallgatáson sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy a szíriai vezető úgymond nem hallgatott a Kremlre, elkésett a párbeszéd kezdeményezésével és a politikai reformokkal. “Közel sem minden tanácsunkat hallgatták meg, és közel sem használták azokat valamilyen formában. Valóban hasznos törvényeket fogad el (Bassár el-Aszad), amelyek megújítják a rendszert, de ezt jelentős késéssel teszi” – vélekedett Lavrov. Hangsúlyozta továbbá, hogy Oroszország csak védelmi célokat szolgáló, a biztonság megőrzéséhez szükséges fegyvereket ad el Szíriának. “Nem szállítunk Szíriának olyan harci eszközöket, amelyet tüntetők, békés polgárok ellen használnak, s ami sajnos a konfliktus kiszélesedéséhez vezet” – jelentette ki az orosz külügyminiszter. Képviselői kérdésre válaszolva megerősítette: Moszkva kész együttműködni az új líbiai és egyiptomi vezetéssel, beleértve a hatalomra kerülő iszlám pártokat is.

Lavrov a parlamenti meghallgatáson külön figyelmet szentelt Afganisztánnak. Hangsúlyozta, hogy Moszkva ellenzi a nemzetközi haderő elsietett kivonását az ázsiai országból: “nem vagyunk elégedettek azokkal az időpontokkal, amelyeket a koalíciós erők kivonásának várható dátumaként emlegetnek. Előbb feltétlenül el kell érni, hogy képesek legyenek az alapvető rendet biztosítani az afgán biztonsági erők, amelyeknek a felszerelésében mi is részt veszünk” – mondta az orosz diplomácia vezetője.
Képviselői érdeklődésre válaszolva Lavrov elismerte: az Uljanovszkba tervezett átrakodó állomáson keresztül nem csak teherforgalmi áru, hanem külföldi katonai egységek is át fognak haladni Afganisztán felé.
Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes – egyes értesülések szerint a védelmi miniszteri poszt várományosa – tegnap a Facebookon nyugtatta az uljanovszki tranzitállomás miatt aggódókat. Magyarázata szerint “multi-moduláris tranzitpontról” van szó, amely az afganisztáni nemzetközi haderő számára nem katonai teherszállítmányt továbbít.
Vlagymir Komojedov, az orosz duma védelmi bizottságának elnöke hétfőn kijelentette: Uljanovszkban nem lesz amerikai bázis, azt átrakodási pontnak szánják.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...