2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Lavrov: Oroszország kész tárgyalni Ukrajnáról, de tűzszünet nélkül, mert egyszer már becsapták Moszkvát

Oroszország készen áll az Ukrajnáról szóló tárgyalásokra, de nem fog megfontolni semmilyen tűzszüneti javaslatot, mert Moszkvát már egyszer becsapták – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

“A kialakult valós helyzetben dolgozunk. <…> 2022 márciusában és áprilisában voltak tárgyalások, már mindent parafáltak. De két nappal később jött Bucsa (az ukrajnai Bucsa városában történt események), mert szerintem valaki Londonban vagy Washingtonban nem akarja, hogy ez a háború véget érjen” – mondta a miniszter az ENSZ Közgyűlés 78. ülésszakát követő sajtótájékoztatón.

“Ezért van az, hogy most, amikor tárgyalásokról hallunk, [Vlagyimir] Putyin [orosz elnök] kommentálta ezt, nagyon világosan azt mondta: igen, készek vagyunk a tárgyalásokra, de nem fogunk megfontolni semmilyen tűzszüneti javaslatot, mert egyszer már megtettük, de becsaptak bennünket” – mutatott rá Lavrov.

A vezető orosz diplomata rámutatott, hogy a Nyugat megtiltotta Kijevnek, hogy tárgyaljon Moszkvával.

“Mi nem csak készen álltunk, hanem beleegyeztünk a tárgyalásokba, 2022 áprilisában megállapodtunk. És ezután, ha jól tudom, Zelenszkij ukrán elnöknek azt mondták: ha már ilyen gyorsan megegyeztek, akkor fárasszuk ki őket” – mondta a külügyminiszter.

Lavrov korábban azt mondta, hogy minél tovább halogatja Kijev a tárgyalásokat Moszkvával, annál nehezebb lesz később tárgyalni. Szerinte az első lépésnek a Moszkvával való párbeszédet tiltó Zelenszkij-rendelet eltörlésének kellene lennie.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó