2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
21.8 C
Moszkva

Lavrov: Oroszország garantálja Donyeck és Luganszk biztonságát

Moszkva garanciát vállal a Donbassz két szakadár köztársasága, Donyeck és Luganszk biztonságáért és integritásáért – jelentette ki Oroszország vezető diplomatája, miután a Kreml megerősítette független státuszukat az Ukrajnával kiéleződő feszültség közepette.

Szergej Lavrov a Rosszija 24 televíziós csatornán közölt keddi interjúban hangsúlyozta, hogy a két régió független lesz, és ezt a státuszt a Vlagyimir Putyin elnök és a két köztársaság vezetője, Gyenisz Puszilin és Leonyid Paszecsnyik által előző nap aláírt rendeletek rögzítették.

“Oroszország és az új államok barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződéseket írtak alá, amelyekben ígéretet teszünk biztonságuk megőrzésére” – mondta a külügyminiszter. “Azt hiszem, ezt mindenki megérti” – tette hozzá.

Lavrov szavai azután hangzottak el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a két területet hivatalosan szuverén állammá nyilvánító rendeletet. Az államfő a lépést a nemzethez intézett televíziós beszédben jelentette be és azt mondta, hogy “szükségesnek tartott meghozni egy olyan döntést, amelyet már régen meg kellett volna hoznia”, és közölte, hogy azonnal el kell ismerjék a népköztársaságok függetlenségét.

Putyin azt mondta, hogy a döntés válasz volt a háború sújtotta Kelet-Ukrajnában évek óta tartó konfliktusra, és azzal vádolta Kijevet, hogy “nem érdekelt a békés megoldásokban”, és azt állította, hogy az ukránok “villámháborút akarnak indítani”.

Gyenisz Puszilin és Leonyid Paszecsnyik hivatalosan is felszólította Putyint, hogy ismerje el függetlenségüket, miközben a két szakadár régió és az ukrán fegyveres erők egymást vádolták heves ágyúzással. A múlt héten a két régió vezetői bejelentették, hogy az ellenségeskedések váratlan kiéleződésére miatt megkezdték a civilek evakuálását Oroszországba, és általános mozgósítást rendeltek el, hogy készen álljanak egy esetleges totális konfliktus kirobbanására. .

Kijev visszautasította, hogy támadásra készülne, Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára ragaszkodott ahhoz, hogy “megpróbálják provokálni erőinket”, és hogy a kelet-európai ország csapatai “csak akkor nyithatnak tüzet, ha veszélybe kerül a katonai alakulatok tagjainak élete”.

Donyeck és Luganszk 2014-ben, a Majdan eseményeit követően kiáltotta ki függetlenségét Kijevtől, amikor az erőszakos tüntetések során leváltották a hivatalban lévő kormányt. Hétfőig Oroszország sem ismerte el státuszukat önálló államként.

Nyugati tisztviselők hónapok óta riogatnak egy közelgő Ukrajna elleni orosz inváziótól tartva, és arra figyelmeztettek, hogy Moszkva “hamis zászlós” műveletekkel igazolhatja a fegyveres erők bevetését. A Kreml többször is hangsúlyozta, hogy nem tervez háborút, és a brit és amerikai hírszerzés jelentéseit “hisztéria keltésnek” minősítette.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...