2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva

Lavrov: Moszkva kész segíteni Bagdadot a terrorista jelenlét felszámolásában

Moszkva érdekelt abban, hogy támogassa Bagdadot az iraki terrorista jelenlét végleges felszámolásában – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iraki hivatali partnerét, Mohamed Ali al-Hakimot.

Lavrov megelégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetet alapvetően szétverték Irakban, de megjegyezte, hogy a terrorista jelenlétet az ország egyes tartományaiban még nem számolták fel teljesen. A tárcavezető szerint Oroszország érdekelt abban, hogy támogassa ennek a problémának a megoldását.

Lavrov az orosz-amerikai viszonyról szólva elmondta, hogy Moszkva kész felújítani a párbeszédet Washingtonnal a stratégiai stabilitásról, de, mint mondta, kezdeményezései válasz nélkül maradtak. Úgy vélekedett, hogy az 5-6 kilotonnás, az amerikai haditengerészetnek szánt W76-2 robbanótöltetek nemrég elkezdett gyártása leszállítja a nukleáris fegyverek bevetésének küszöbét, és megnöveli a nukleáris konfliktus kockázatát.

Mint mondta, Oroszország reagálást vár Európától a robbanótöltetek gyártására. Egyúttal nehezményezte, hogy az európai NATO-tagországok támogatták az Egyesült Államok olyan korábbi egyoldalú döntéseit, mint a rakétavédelmi rendszerek kiépítését korlátozó ABM-szerződés felmondása és az amerikai rakétavédelem elemeinek a kontinensre való telepítése, valamint a szárazföldi állomásoztatású, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF-)szerződés lerombolása.

Megerősítette, hogy Oroszország kész elősegíteni a venezuelai válság megoldását célzó párbeszédet, és erről Kínával, valamint európai és latin-amerikai országokkal is tárgyalásokat folytat. Kifejezte meggyőződését, hogy a közvetítés célja csakis a venezuelai feleket megegyezésre ösztönző feltételek megteremtése lehet. Lavrov egyúttal azzal vádolta a nyugati országok egy részét, hogy a “törvényes kormánnyal” folytatott együttműködés visszautasítására bátorítják az ellenzéket.

Az orosz miniszter elmondta, hogy az orosz-venezuelai kormányközi megállapodások maradéktalanul teljesülnek, és hogy Caracas határidőre és maradéktalanul folyósítja Oroszországnak a törlesztéseit.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó