2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Lavrov: Moszkva keményen és világosan figyelmeztette a Nyugatot

Oroszország keményen és világosan figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne játsszon a tűzzel a szíriai Idlíb tartományban – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután csütörtökön Moszkvában fogadta szíriai hivatali partnerért, Valid Moallemet.

“Elfogadhatatlan, hogy a magukat ott elsáncoló terroristák, elsősorban az an-Nuszra Front (a Hajat Tahrír as-Sám elnevezés használatára áttért terrorszervezet), igyekeznek ezt a feszültségcsökkentési övezetet a szíriai hadsereg állásai elleni támadás előkészítésére, sőt a hmejmími orosz katonai bázis elleni, drónokkal végrehajtott támadáskísérletekre felhasználni” – mondta Lavrov a Moallemmel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Közölte, hogy a szíriai kormányerők Idlíbben helyi megbékélési megállapodásokat kötnek az an-Nuszra Fronttól elhatárolódni kész ellenzéki fegyveres alakulatokkal.

Szíria miatt az elmúlt napokban kiéleződtek az ellentétek Oroszország és a Nyugat között. Moszkva azt állítja, hogy terroristák brit segédlettel vegyi támadást készítenek elő Idlíbben, hogy ürügyet szolgáltassanak egy Szíria elleni újabb rakétatámadásra, nyugati fővárosokban viszont arra figyelmeztetnek, hogy a szíriai kormányerők offenzívára készülnek a túlnyomórészt a Damaszkusz ellen harcoló erők által ellenőrzött tartományban.

Moallem leszögezte, hogy Szíria be fogja fejezni Idlíb tartomány felszabadítását, függetlenül attól, hogy Washington és szövetségesei csapást mérnek-e a területére, az an-Nuszra Front megmentése érdekében. Kijelentette, hogy Szíria folytatni fogja katonai együttműködését Iránnal.

Megismételte azt a Damaszkusz és Moszkva által gyakran hangoztatott állítást, miszerint a kormánycsapatok nem rendelkeznek vegyi fegyverekkel, így ilyeneket nem is vetnek be és ez katonai szempontból nem is lenne szükségszerű. Méltatta azt a szerepet, amelyet Oroszország és személyesen Vlagyimir Putyin elnök játszik a Szíria területén “a terrorizmus ellen” vívott küzdelemben.

Lavrov egyebek között azt is hangoztatta. hogy a nemzetközi közösségnek meg kell teremtenie a feltételeit a szíriai menekültek hazatérésének, és kifejezte Oroszország készségét a humanitárius erőfeszítések fokozására.

Elmondta: Moszkva és Washington közel áll a megállapodáshoz arról, hogy az amerikai ellenőrzés alatt álló dél-szíriai Rukban táborból az ENSZ égisze alatt elszállítsák a menekülteket. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó