2023, március 24.
10.6 C
Budapest
7.5 C
Moszkva

Lavrov: Moszkva a tettek alapján fogja megítélni Washington politikáját

Oroszország a kapcsolatok normalizálását sürgető amerikai felhívásokat Washington tettei és nem a szavai alapján fogja megítélni – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján.

Lavrov annak kapcsán beszélt a kétoldalú viszonyról, hogy az izlandi fővárosban csütörtökön találkozik amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel.

“Azt a döntést hozták (az amerikaiak), hogy stabil és kiszámítható kapcsolatokra van szükségük Oroszországgal. De ha ez a stabilitás szankciókat jelent, akkor ez valószínűleg nem az, amire nekünk szükségünk van, és az Egyesült Államoknak a kapcsolatok normalizálásáról szóló felhívásait nem a szavak alapján – túl sok volt belőlük -, hanem a konkrét tettek alapján fogjuk megítélni” – fogalmazott Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője elmondta, hogy erről említést tett a Blinkennel nemrég folytatott telefonbeszélgetése során. Hangsúlyozta, hogy Moszkva szeretné látni a kétoldalú viszony és a nemzetközi kapcsolatok azokat a területeit, ahol a két ország érdekei egybeesnek, és ahol az egyenjogúság és a kölcsönös tisztelet alapján meg lehet találni az érdekek egyensúlyát.

Úgy vélekedett, hogy leendő reykjavíki tárgyalópartnerének hasonló a megközelítése. Emlékeztetett Vlagyimir Putyin elnök kijelentésére, miszerint Oroszország maga fogja meghatározni az együttműködés formáit és területeit.

“Mindennek, ami bármi módon hatással van a hadászati stabilitásra, a nukleáris és a nem nukleáris fegyverekre (.), a tárgyalóasztalra kell kerülnie” – mondta.

Közölte: Oroszország javaslatot tett rá, hogy az Északi Tanács tagállamai hívjanak össze katonai szakértői szintű tanácskozást. Kifejezte reményét, hogy ez elősegítheti az érintett országok vezérkari főnökei közötti, hét évvel ezelőtt felfüggesztett rendszeres konzultációk felújítását.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország törvényes és legitim katonai tevékenységet folytat a sarkkörön túli saját területein. Bírálta ugyanakkor a NATO arktiszi megjelenését célzó norvég kezdeményezést.

Az izraeli-palesztin konfliktus kiélesedéséről szólva az orosz diplomácia vezetője elítélte a Gázai övezetből az izraeli lakott övezetekre mért rakétacsapásokat és a palesztin területen polgári célpontok ellen intézett izraeli támadásokat. Lavrov felszólította a szemben álló feleket, hogy engedelmeskedjenek a haladéktalan fegyvernyugvást és tárgyalásokat sürgető felszólításoknak, s méltatta Egyiptom közvetítési erőfeszítéseit.

A tárcavezető kifejezte Moszkva készségét arra, hogy segítséget nyújtson Örményországnak és Azerbajdzsánnak a vitatott határszakaszok megállapítása és a demarkáció kérdéseiben, egyebek között azzal, hogy térképeket bocsát a felek rendelkezésére és konzultációs lehetőséget biztosít nekik. Egyúttal hangsúlyozta a békés megállapodás szükségességét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó