2022, augusztus 19.
31.9 C
Budapest
24.2 C
Moszkva

Lavrov: Moszkva a tettek alapján fogja megítélni Washington politikáját

Oroszország a kapcsolatok normalizálását sürgető amerikai felhívásokat Washington tettei és nem a szavai alapján fogja megítélni – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján.

Lavrov annak kapcsán beszélt a kétoldalú viszonyról, hogy az izlandi fővárosban csütörtökön találkozik amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel.

“Azt a döntést hozták (az amerikaiak), hogy stabil és kiszámítható kapcsolatokra van szükségük Oroszországgal. De ha ez a stabilitás szankciókat jelent, akkor ez valószínűleg nem az, amire nekünk szükségünk van, és az Egyesült Államoknak a kapcsolatok normalizálásáról szóló felhívásait nem a szavak alapján – túl sok volt belőlük -, hanem a konkrét tettek alapján fogjuk megítélni” – fogalmazott Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője elmondta, hogy erről említést tett a Blinkennel nemrég folytatott telefonbeszélgetése során. Hangsúlyozta, hogy Moszkva szeretné látni a kétoldalú viszony és a nemzetközi kapcsolatok azokat a területeit, ahol a két ország érdekei egybeesnek, és ahol az egyenjogúság és a kölcsönös tisztelet alapján meg lehet találni az érdekek egyensúlyát.

Úgy vélekedett, hogy leendő reykjavíki tárgyalópartnerének hasonló a megközelítése. Emlékeztetett Vlagyimir Putyin elnök kijelentésére, miszerint Oroszország maga fogja meghatározni az együttműködés formáit és területeit.

“Mindennek, ami bármi módon hatással van a hadászati stabilitásra, a nukleáris és a nem nukleáris fegyverekre (.), a tárgyalóasztalra kell kerülnie” – mondta.

Közölte: Oroszország javaslatot tett rá, hogy az Északi Tanács tagállamai hívjanak össze katonai szakértői szintű tanácskozást. Kifejezte reményét, hogy ez elősegítheti az érintett országok vezérkari főnökei közötti, hét évvel ezelőtt felfüggesztett rendszeres konzultációk felújítását.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország törvényes és legitim katonai tevékenységet folytat a sarkkörön túli saját területein. Bírálta ugyanakkor a NATO arktiszi megjelenését célzó norvég kezdeményezést.

Az izraeli-palesztin konfliktus kiélesedéséről szólva az orosz diplomácia vezetője elítélte a Gázai övezetből az izraeli lakott övezetekre mért rakétacsapásokat és a palesztin területen polgári célpontok ellen intézett izraeli támadásokat. Lavrov felszólította a szemben álló feleket, hogy engedelmeskedjenek a haladéktalan fegyvernyugvást és tárgyalásokat sürgető felszólításoknak, s méltatta Egyiptom közvetítési erőfeszítéseit.

A tárcavezető kifejezte Moszkva készségét arra, hogy segítséget nyújtson Örményországnak és Azerbajdzsánnak a vitatott határszakaszok megállapítása és a demarkáció kérdéseiben, egyebek között azzal, hogy térképeket bocsát a felek rendelkezésére és konzultációs lehetőséget biztosít nekik. Egyúttal hangsúlyozta a békés megállapodás szükségességét.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...