2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Lavrov: Macron az afrikai országokat sértegeti

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Emmanuel Macron francia elnök állításai, miszerint Moszkva törvénytelen rendszereket támogat Afrikában, sértőek a kontinens országaira nézve.

“Ha jól emlékszem, azt mondta, hogy Oroszország katonai és diplomáciai tevékenysége miatt aggódik Afrikában, és ami szerinte nem együttműködés, hanem a teljesen bukott, illegitim rezsimek és junták támogatása” – mondta Lavrov újságíróknak pénteki üzbegisztáni útja során.

“Ha megnézzük az Afrikában meglátogatott államok listáját, és ha ezt mondta, akkor ez meglehetősen sértő az afrikai országok számára, amelyek mindennek ellenére következetesen fejlesztik tovább a kapcsolatokat az Oroszországi Föderációval” – mondta.

Lavrov a kontinensen tett négynapos útja során Egyiptomba, a Kongói Demokratikus Köztársaságba, Ugandába és Etiópiába látogatott, mielőtt csütörtökön Üzbegisztánba érkezett. Macron nagyjából ugyanebben az időben járt Afrikában, Kamerunba, Beninbe és Bissau-Guineába látogatott el.

Macron kedden az egykori francia gyarmaton, Kamerunban tartott beszédében Oroszországot “az egyik utolsó birodalmi gyarmatosító hatalomnak” nevezte. Azzal vádolta Moszkvát, hogy Afrikában meggyengült politikai hatalmakat és legitimitás nélküli katonai juntákat támogat.

Macron aggodalmának adott hangot az orosz kötődésű Wagner katonai magáncég Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban végzett munkája miatt is. A Kreml tagadta, hogy a Wagner az orosz kormányt képviseli.

Lavrov tavaly azt mondta, hogy a magánvállalkozót a mali hatóságok kérték fel a terroristák elleni harcra, mivel az országban állomásozó francia csapatok kivonása folyamatban van.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.