2022, szeptember 30.
16.7 C
Budapest
17.2 C
Moszkva

Lavrov: látjuk, ahogy az USA naponta próbálja nyilvánosan megalázni az EU-t, elsősorban Németországot

Németország számára becsületbeli ügy az Északi Áramlat-2 földgázvezeték megvalósítása – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatón.

“Látjuk, ahogy az Egyesült Államok naponta próbálja nyilvánosan megalázni az Európai Uniót, elsősorban Németországot. Azt, ahogy az Egyesült Államok hivatalos képviselői révén azt követeli, hogy Németország fogja fel a saját szerencséjét és energiabiztonsága megerősítésének szükségességét, ami alatt az Egyesült Államok az Északi Áramlat-2 elutasítását és a drágább, amerikai cseppfolyósított gázra való áttérést érti” – fogalmazott az orosz diplomácia vezetője.

“Úgy gondolom, ez a személyes véleményem, hogy ez a kérdés az NSZK becsületbeli ügye. A becsületé, annak minden dimenziójának értelmében” – nyilatkozott arra reflektálva, hogy Angela Merkel német kancellár nem zárta ki az Északi Áramlat-2 felmondását, válaszul a Navalnij-ügyre.

A német kormány saját, valamint francia és svéd laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva azt állítja, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikust Oroszországban megmérgezték. Moszkva ezzel szemben arra hívja fel a figyelmet, hogy Navalnij szervezetében orosz laboratóriumi vizsgálatokkal nem találtak mérget és a nyugati országok eddig bizonyítékot sem szolgáltattak.

Lavrov a sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a berlini orosz nagykövetség másfél héttel az erre vonatkozó kérés után még mindig nem kapott konzuli hozzáférést Navalnijhoz.

“Ezért reméljük, hogy megértik annak kilátástalanságát, hogy egy olyan felsőbbrendű lény pozíciójából tárgyaljanak velünk, amely nem is veszi a fáradságot arra, hogy válaszoljon a legitim, nemzetközi megállapodáson alapuló kérdéseinkre, és lekezelően, gőgösen valamifajta bűnbánatot követelnek tőlünk” – hangoztatta Lavrov.

Nehezményezte, hogy Oroszország a Navalnij-ügyben még nem kapott választ a Németországhoz, Franciaországhoz és Svédországhoz, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW) eljuttatott információigénylésre. Mint mondta az adatszolgáltatás ügyében Berlin és az OPCW kölcsönösen egymásra hárítja az illetékességet.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A részleges mozgósítás első katonái megérkeztek a Donbasszba

Oroszország részlegesen mozgósított első katonái megérkeztek a Donyecki Népköztársaság (DNR) különleges műveleti övezetébe - írja a RIA Novosztyi. Megérkeztek a Donyecki Népköztársaságba a részleges mozgósítás...

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...