2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

Lavrov: Kijev katonai készülődése aláássa a kelet-ukrajnai tűzszünetről kötött minszki megállapodást

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt állította pénteken, hogy Kijev katonai készülődése aláássa a kelet-ukrajnai tűzszünetről kötött minszki megállapodás szellemiségét és a benne foglaltakat. Lavrov hozzátette: Moszkvában azt remélik, hogy győz a józan ész, és Petro Poroseko ukrán államfő nem enged a “háborúpártiak” azon nyomásának, hogy “verje szét a békefolyamatot”.

Porosenko szerdán bejelentette, hogy aláírta azt a rendeletet, amely az ukrán fegyveres erők idei részleges mozgósítási tervét tartalmazza. Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pedig másnap a parlamentben arról beszélt, hogy Ukrajna keleti határa mentén 52 ezer orosz katona áll teljes harckészültségben, nagy mennyiségű támadó fegyverzettel. Kijevben “arról biztosítanak bennünket, hogy az egész mozgósítás csak azt szolgálja, hogy akit kell, leváltsanak és pihenni küldjenek”.

Orosz értesülések szerint ugyanakkor az ukrán hadsereg egy részét “úgynevezett önkéntes zászlóaljak harcosaival cserélik le, akik nem tudni, kiknek engedelmeskednek, és akiknek nagyon-nagyon rossz híre van az alapvető fegyelmezettséget illetően” – mondta az orosz külügyminiszter.

Lavrov olyan helyzetben kifogásolta az újabb ukrán mozgósítást, amikor a Moszkva támogatását élvező kelet-ukrajnai szakadárok újabb heves támadást indítottak a donyecki repülőtér elfoglalásáért, és a héten más frontszakaszokon is kiújultak a harcok a szakadárok és az ukrán fegyveres erők között. Közölte, ahhoz, hogy az úgynevezett normandiai négyek: az orosz, az ukrán, a francia államfő, valamint a német kancellár újabb találkozója létrejöjjön Asztanában, “valamilyen elmozdulásra, elsősorban is feltétlen tűzszünetre” van szükség a délkelet-ukrajnai konfliktusban. Utalt arra, hogy jelenleg is folyik az egyeztetés az úgynevezett kontaktcsoport: a kijevi hatalom képviselőinek, valamint a donyecki és luhanszki szakadár vezetőknek az EBESZ és Moszkva közvetítésével tervezett újabb találkozójának előkészítéséről.

Moszkva érdekelt a kontaktcsoport ülésének létrejöttében – hangoztatta Lavrov, és hozzátette: attól a minszki megállapodások összes pontjának a végrehajtását, a tűzszünet megvalósítását remélik az orosz fővárosban. Az orosz diplomácia vezetője arról is kitért, hogy csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz államfő ismét telefonon egyeztetett az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos kérdésekről Angela Merkel német kancellárral.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...