2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Lavrov: ha a NATO folytatni akarja a harcot, Oroszország készen áll

Oroszország felkészült arra, hogy a NATO folytatja a harcot Ukrajnában – jelentette ki kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Néhány nappal korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elutasította a konfliktus “befagyasztására” irányuló lépéseket, a növekvő ukrán veszteségek ellenére.

A Welt am Sonntag című német lapnak adott, vasárnap megjelent interjújában Stoltenberg kijelentette, hogy “a béke nem jelentheti a konfliktus befagyasztását és egy Oroszország által diktált alku elfogadását”. Stoltenberg hozzátette, hogy “csak Ukrajna határozhatja meg az elfogadható feltételeket”, ami kifejezett jóváhagyása Kijev fogadalmának, hogy az orosz erőket visszaszorítja a konfliktus előtti határokhoz és elfoglalja az orosz Krím területét.

“Ha a NATO Stoltenberg száján keresztül ismét kijelenti, hogy ellenzi az ukrajnai konfliktus befagyasztását, ahogy ők mondják, akkor harcolni akarnak” – mondta Lavrov egy sajtótájékoztatón.

“Nos, hadd harcoljanak, mi készen állunk erre, már régóta értjük a NATO céljait az Ukrajna körüli helyzetben, amelyek már évek óta kialakultak”.

Moszkvai tisztviselők régóta azzal vádolják az Egyesült Államokat és NATO-szövetségeseit, hogy felfegyverzik Ukrajnát, és arra használják az országot, hogy konfliktust szítsanak Oroszországgal. Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy jellemezte a konfliktust, hogy az orosz erők “az egész nyugati katonai gépezettel” állnak szemben, és Lavrov kedden megismételte ezt az érzést, kijelentve, hogy a Nyugat folyamatos fegyverszállításai Kijevbe azt mutatják, hogy a Nyugat “közvetlen résztvevője az Oroszország ellen meghirdetett hibrid háborúnak, sőt a forró háborúnak”.

Miközben Lavrov azt állította, hogy egyes nyugati vezetők kezdenek “kijózanodni” a konfliktus természetét illetően, Kijev követelte, hogy a fegyverek továbbra is áramoljanak.

“Semmi sem lesz elég, bármennyit is küldenek, mert ha nem lesz győzelem, az azt jelenti, hogy nem volt elég” – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy hétfői interjúban.

Mivel Ukrajna folyamatban lévő ellentámadása megfeneklett a jól felkészült orosz védelemmel szemben, Stoltenberg hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy a NATO-államok hamarosan felszerelést küldenek, hogy segítsenek az ukrán csapatoknak az orosz aknamezők felszámolásában. Azt azonban nem mondta, hogy milyen felszerelést küldenek, vagy hogy mely tagországok fogják azt biztosítani.

A múlt hónapban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy Moszkva egyetért a Nyugattal abban, hogy a konfliktust nem lehet “befagyasztani”. Azt mondta, az egyetlen lehetőség, amelyet Moszkva jelenleg mérlegel, “a különleges katonai művelet befejezése” vagy Ukrajna demilitarizálása és semlegességének biztosítása.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó