2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Lavrov: az új ukrán kormány aktívabb lehet a minszki megállapodások végrehajtásában

Moszkva bízik abban, hogy az új ukrán kormány aktívabb lesz a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások végrehajtásában – jelentette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Moszkvában francia hivatali partnerének, Jean-Marc Ayrault-nak. Lavrov derűlátását azzal indokolta, hogy már nincsenek áthidalhatatlan ellentétek az ukrán elnök és az új ukrán kormány között.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodások kulcselemei a Kijev és a Donyec-medence közötti közvetlen párbeszéd, a délkelet-ukrajnai területek különleges státusának biztosítása, az ukrán alkotmány módosítása, az amnesztia kihirdetése, és helyi választásokról való egyeztetés.

Az orosz diplomácia vezetője szerint hazája mindent megtesz majd annak érdekében, hogy megakadályozza a katonai megoldáshoz vezető visszatérést Szíriában, és azt, hogy Irak és Líbia után egy újabb arab ország omoljon össze. Hozzátette, hogy “Jemen is messze van a legjobb formájától”.

Ayrault reményét fejezte ki, hogy Oroszország, amely eddig is kulcsszerepet játszott Szíriában, a Damaszkuszhoz fűződő szoros kapcsolatai okán hozzájárul majd egy igazi átmenethez, amely segít majd az államiság helyreállításához.

Franciaország vezető diplomatáját kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök is fogadta, aki azt hangoztatta, hogy Moszkva és Párizs minden nehézség ellenére minden területen továbbra is fejleszti kapcsolatait. A két országot kulcsfontoságú partnernek nevezte Európában és az egész világon.

Ayrault Francois Hollande elnök nevében októberre franciaországi látogatásra hívta meg Putyint. Kifejezte reményét, hogy a NATO-orosz tanács a szerdai, nagyköveti szintű találkozóját követően még egyszer összeül majd a szövetség júliusi varsói csúcstalálkozója előtt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó