2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Lavrov: az új ukrán kormány aktívabb lehet a minszki megállapodások végrehajtásában

Moszkva bízik abban, hogy az új ukrán kormány aktívabb lesz a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások végrehajtásában – jelentette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Moszkvában francia hivatali partnerének, Jean-Marc Ayrault-nak. Lavrov derűlátását azzal indokolta, hogy már nincsenek áthidalhatatlan ellentétek az ukrán elnök és az új ukrán kormány között.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodások kulcselemei a Kijev és a Donyec-medence közötti közvetlen párbeszéd, a délkelet-ukrajnai területek különleges státusának biztosítása, az ukrán alkotmány módosítása, az amnesztia kihirdetése, és helyi választásokról való egyeztetés.

Az orosz diplomácia vezetője szerint hazája mindent megtesz majd annak érdekében, hogy megakadályozza a katonai megoldáshoz vezető visszatérést Szíriában, és azt, hogy Irak és Líbia után egy újabb arab ország omoljon össze. Hozzátette, hogy “Jemen is messze van a legjobb formájától”.

Ayrault reményét fejezte ki, hogy Oroszország, amely eddig is kulcsszerepet játszott Szíriában, a Damaszkuszhoz fűződő szoros kapcsolatai okán hozzájárul majd egy igazi átmenethez, amely segít majd az államiság helyreállításához.

Franciaország vezető diplomatáját kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök is fogadta, aki azt hangoztatta, hogy Moszkva és Párizs minden nehézség ellenére minden területen továbbra is fejleszti kapcsolatait. A két országot kulcsfontoságú partnernek nevezte Európában és az egész világon.

Ayrault Francois Hollande elnök nevében októberre franciaországi látogatásra hívta meg Putyint. Kifejezte reményét, hogy a NATO-orosz tanács a szerdai, nagyköveti szintű találkozóját követően még egyszer összeül majd a szövetség júliusi varsói csúcstalálkozója előtt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....