2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Lavrov: az EU és a NATO új koalíciót alkot az Oroszország elleni háborúhoz

Az EU és a NATO lépései lényegében egy “új koalíció” megalakulását jelentik Oroszország ellen – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter pénteken újságíróknak, amikor a Brüsszel által tett lépéseket Adolf Hitler náci diktátornak a Szovjetunió megtámadása előtti lépéseihez hasonlította.

Moszkvának “nincsenek illúziói” azzal kapcsolatban, hogy az EU-n belüli “oroszgyűlölő érzelmek” a közeljövőben eloszlanak – mondta Lavrov.

Oroszország szorosan figyelemmel fogja kísérni az EU és a tagjelölt államok által tett valamennyi “valós lépést” – tette hozzá, valószínűleg Ukrajnára utalva, amely csütörtökön kapta meg az uniós tagjelölti státuszt.

“Hitler az európai nemzetek jelentős részét, ha nem a többségét a zászlaja alá gyűjtötte a Szovjetunió elleni háborúra” – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy “most az EU a NATO-val együtt egy másik – modern – koalíciót alkot az Oroszországi Föderációval szembeni patthelyzetre és végső soron háborúra”.

Lavrov megjegyzései alig egy nappal azután hangzottak el, hogy az ENSZ égisze alatt a térségbe való beavatkozásra tett kísérletnek bélyegezte azt a javaslatot, amely szerint nemzetközi tengeri koalíciót kellene összeállítani az ukrán gabonát szállító hajók kíséretére a Fekete-tengeren. Az ukrán gabonaexport elősegítése érdekében nincs szükség ilyen tervekre – érvelt, hozzátéve, hogy Moszkva garantálja a hajók biztonságát egészen a Törökország által ellenőrzött Boszporuszig.

A hónap elején a miniszter azt is kijelentette, hogy Washington arra törekszik, hogy az ukrajnai konfliktust felhasználva megfossza Oroszországot független státuszától a nemzetközi színtéren, és arra kényszerítse, hogy az Egyesült Államok által meghatározott szabályok szerint játsszon. Amerika és szövetségesei nem lesznek sikeresek egy ilyen törekvésben – figyelmeztetett akkor.

Oroszország február végén indított katonai hadműveletet, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Az Egyesült Államok és szövetségesei a fejleményekre úgy reagáltak, hogy példátlan számú szankcióval sújtották Oroszországot, amelyek a banki és pénzügyi ágazatot, valamint a légi és űrkutatási ágazatot célozzák. Az USA és Kanada embargót rendelt el az Oroszországból származó olaj- és gázimportra. Az EU követte a példát, és június elején részleges embargót vezetett be az orosz olajra.

A nyugati országok az orosz hadművelet kezdete óta fegyverekkel is ellátják Ukrajnát.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...