2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Lavrov: a Nyugat nyomást gyakorol azokra az országokra, ahova ellátogat

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy bárhová is utazik, a Nyugat arra törekszik, hogy a fogadó ország az USA számára kívánatos módon viselkedjen.

“Nem vagyok meglepve, hogy bárhová megyek, nyugati kollégáink megpróbálnak figyelmeztetéseket kiadni, és rávenni a fogadó országot, hogy úgy viselkedjen, ahogy az az amerikaiak számára kívánatos lenne. Nagyon nagyra értékeljük és tiszteletben tartjuk minden partnerünk álláspontját, akiket ilyen helyzetekben nem a volt gyarmatosító hatalmak és a világot most uralni akarók parancsai vezérelnek, hanem a jogos nemzeti érdekek. Sokan közülük nem haboznak nyíltan beszélni erről” – mondta Lavrov, az Eswatini Királyság (Szváziföld) vezető diplomatájával, Thulisile Dladlával folytatott megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón.

“Nem tudjuk megváltoztatni nyugati barátainkat és rávenni őket, hogy udvariasan, demokratikusan viselkedjenek” – mondta Lavrov.

A miniszter szerint a Nyugat azért aggódik, mert az elmúlt öt évszázadban élvezett dominanciája eltűnőben van, mivel egy többpólusú világ kezd kialakulni.

Lavrov szerint az olyan központok, mint “Kína, India, Törökország, Egyiptom, az afrikai kontinens és Latin-Amerika” nem lehet figyelmen kívül hagyni és diktálni, hogyan fejlődjenek.

“Megértjük az Egyesült Államok és Európa fájdalmas érzéseit, mivel a nemzetközi kapcsolatok szerkezete változik, multipolárissá, policentrikussá válik” – tette hozzá.

Szergej Lavrov látogatása Dél-Afrikában soha nem látott médiaérdeklődést váltott ki:

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amíg Zelenszkij Ursulával parádézik Kijevben, az orosz erők átvették az ellenőrzést Mikolajivka felett is

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a DNR-ben lévő Nyikolajevka (ukránul: Mikolajivka) települést - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítójának sajtószolgálata a Telegram-csatornáján. "A harcok...

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...