2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Lavrov: a NATO miatt fennáll a veszélye az ázsiai-csendes-óceáni térség militarizálódásának

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kelet-ázsiai csúcstalálkozón felszólalva kiemelte az ázsiai-csendes-óceáni térség militarizálódásának kockázatát, amelyet a NATO behatolási törekvései hajtanak a térségbe – olvasható az orosz külügyminisztérium honlapján közzétett közleményben.

“Különös figyelmet fordítottak Kelet-Ázsia militarizálódásának kockázataira a NATO-erőknek és infrastruktúrának a térségbe történő behatolásának hátterében, a Nyugat által létrehozott hálózati elrettentés blokkoló mechanizmusaira támaszkodva, a konfrontatív AUKUS projekt előmozdításával, amely egy nukleáris komponenssel rendelkező katonai-stratégiai komplexum telepítését irányozza elő a térségben” – jegyezte meg a minisztérium.

A diplomaták rámutattak arra is, hogy az ázsiai-csendes-óceáni térség kulcsfontosságú napirendi kérdéseiről folytatott eszmecsere során “Oroszország következetes álláspontját, amely az egyenlő és oszthatatlan biztonság architektúrájának megerősítését támogatja a térségben, valamint az erős fejlődési dinamika biztosítását”, a partnerek figyelmébe ajánlották.

“Hangsúlyozták az ASEAN koordinációs rendszerén belül működő multilaterális együttműködési mechanizmusok megőrzésének fontosságát a konstruktív, nem politizált párbeszéd és a konszenzus, a kölcsönös tisztelet és az érdekek figyelembevétele elvein alapuló kreatív együttműködés szellemében” – tette hozzá az orosz külügyminisztérium.

A minisztérium közölte továbbá, hogy a rendezvényen a kelet-ázsiai csúcstalálkozó keretében a gyakorlati munka fokozásának fontosságát jegyezték meg, “beleértve a járványveszélyekre való reagálás, a turisztikai ipar fejlesztése, valamint az ázsiai-csendes-óceáni térség önkéntes szervezetei közötti fenntartható kapcsolatok kiépítése terén tett orosz kezdeményezések megvalósítását”.

“Az orosz fél megerősítette, hogy a térségben az államközi együttműködés szilárd keretének kialakítására összpontosítanak a pozitív közös fejlődés szellemében működő multilaterális mechanizmusok potenciáljának konjugálása révén, beleértve az ASEAN, az SCO és az EAEU közötti konstruktív interakció megerősítését” – zárul a nyilatkozat.

A csúcstalálkozó

A kelet-ázsiai csúcstalálkozó ma kezdődött meg az indonéz fővárosban, Jakartában. Az ilyen csúcstalálkozókat évente egyszer tartják a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) őszi rendezvényeihez kapcsolódóan. A csúcstalálkozón Oroszországot Szergej Lavrov képviseli.

A kelet-ázsiai csúcstalálkozót 2005-ben hozták létre az ázsiai-csendes-óceáni térség vezetői közötti stratégiai párbeszéd platformjaként a biztonság és a gazdasági növekedés biztosításának sürgető kérdéseiről, valamint a gyakorlati együttműködés előmozdításáról. A fórumon az ASEAN-országok (Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam) és párbeszéd-partnereik (Oroszország, Ausztrália, Kína, India, Új-Zéland, Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán) vesznek részt. Kelet-Timor, mint az ASEAN tagjelöltje, meghívást kapott az idei kelet-ázsiai csúcstalálkozó eseményeire.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó