2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Lavrov: a menekülés a dollártól már globálisan visszafordíthatatlan

A menekülés az amerikai dollártól, mint a kölcsönös fizetések eszközétől a nemzeti valuták irányába visszafordíthatatlan tendencia a globális kereskedelemben – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján.

A vezető orosz diplomata hangsúlyozta továbbá annak fontosságát, hogy a FÁK-országokkal együttműködve összehangolt erőfeszítéseket tegyenek a biztonsági fenyegetések semlegesítésére, beleértve az Egyesült Államokból kiinduló fenyegetéseket is.

Oroszország katonai, politikai és diplomáciai terveinek megfogalmazásakor figyelembe vette a Nyugat azon kísérleteit, hogy konfliktusokat szítson a határai közelében – hangsúlyozta Lavrov.

“Kezdünk menekülni a dollártól. Egyelőre nem olyan gyorsan, de biztos, hogy ez felgyorsul. Valójában ez a tendencia visszafordíthatatlan. Az Egyesült Államok már tényleg lefűrészelte azt a faágat, amelyre felkapaszkodva, a dollár domináns szerepét kihasználva irányította a globális pénzügyi áramlásokat és a világgazdaság egészét” – mondta a külügyminiszter.

“Annak ellenére, hogy partnereinket az Egyesült Államok és az Európai Unió azzal fenyegette, hogy az úgynevezett másodlagos szankciók és egyéb büntetések terhe mellett ne működjenek együtt az Oroszországi Föderációval és a Belarusz Köztársasággal, a FÁK-on belüli kereskedelmi forgalom növekszik. A kereskedelem tavaly több mint hat százalékkal nőtt, és meghaladta a 100 milliárd dollárt” – mondta Lavrov.

“A FÁK-országok közötti szolgáltatási szabadkereskedelemről szóló megállapodás, amelynek aláírására jelenleg készülnek, lendületet ad a gazdasági kapcsolatok további bővítéséhez” – jegyezte meg.

“A szankciók útja a semmibe vezető út. Komoly országok és józan gondolkodású politikusok levonják a vonatkozó következtetéseket, és ezek a következtetések egyértelműen a nyugati függőség megszüntetése mellett szólnak” – zárta Lavrov.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó