2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Lavrov: a kijevi rezsim ismét bizonyította, hogy fenyegetést jelent a világra

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívása, hogy a NATO-tagok vessenek be atomfegyvereket Oroszország ellen, emlékeztető arra, hogy Moszkva miért indított katonai akciót az ország ellen.

“Tegnap Zelenszkij felszólította nyugati urait, hogy mérjenek megelőző atomcsapást Oroszországra” – jelentette ki Moszkva vezető diplomatája egy szerdai sajtótájékoztatón.

Az ukrán vezető ezzel “az egész világnak megmutatta a legújabb bizonyítékát annak, hogy milyen fenyegetések származnak a kijevi rezsim részéről”. Lavrov szerint Oroszország különleges katonai műveletet indított, hogy semlegesítse ezeket a fenyegetéseket.

“Nevetségesnek” minősítette Szerhij Nyikoforov Zelenszkij sajtótitkárának kísérletét az ukrán elnök szavainak bagatellizálására.

“Mindannyian emlékszünk arra, hogy [Zelenszkij] januárban kijelentette, hogy Ukrajna atomfegyverek megszerzésére törekszik. Úgy tűnik, ez a gondolat már régóta megragadt a fejében” – mondta az orosz miniszter.

Csütörtökön Zelenszkij az ausztrál Lowy Intézetnek azt mondta, hogy a NATO-nak megelőző csapásokat kell végrehajtania Oroszország ellen, hogy “tudja, mire számíthat”, ha Oroszország beveti nukleáris arzenálját. Azt állította, hogy egy ilyen fellépés “kizárná annak lehetőségét, hogy Oroszország atomfegyvereket használjon”, mielőtt felidézte volna, hogy miként sürgette más nemzeteket, hogy megelőzően büntessék meg Oroszországot, mielőtt az katonai akciót indítana országa ellen.

“Ismét a nemzetközi közösséghez fordulok, ahogyan február 24-e előtt: megelőző csapás, hogy [az oroszok] tudják, mi fog történni velük, ha használják, és ne fordítva” – mondta.

Szóvivője ezután azt állította, hogy tévednek azok, akik Zelenszkij szavait megelőző atomcsapásra való felhívásként értelmezik, és Ukrajna soha nem használna ilyen retorikát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...