2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

Lavrov: a “feketelista” kölcsönösségi alapú válasz az egyoldalú, barátságtalan, ráadásul indokolatlan lépésre

Róma nem szeretné, ha Olaszország, az Európai Unió és Oroszország kapcsolatai befagynának – közölte hétfőn Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter moszkvai tárgyalását követően. Vendéglátója, Szergej Lavrov abszurdnak nevezte a napokban közzétett orosz tiltólistát ért európai uniós bírálatokat. “Sohasem titkoltuk, hogy minisztériumaink között vannak nézetkülönbségek, beleértve az ukrajnai kérdést is. Nem szeretnénk azonban, ha Olaszország, Európa és Oroszország kapcsolataiban elhidegülés következne be” – jelentette ki Gentiloni. Reményének adott hangot, hogy a délkelet-ukrajnai politikai rendezést célzó minszki folyamatba bevont valamennyi fél teljesíti a megállapodásokat.

Az olasz diplomácia vezetője azt is hangsúlyozta, “el kell hárítani a nehézségeket az Európai Unió és Oroszország kapcsolataiban, hogy azok miatt ne álljon le Oroszország és Olaszország gazdasági együttműködése”. Gentiloni az európai uniós és az orosz beutazási “feketelistákat” egyaránt ellenezte Moszkvában. Szavai szerint ezek nem segítik az enyhülést, a párbeszéd erősítését, amelyre “annyira nagy szükségünk van”. Oroszország megtiltotta az európai uniós tagországok politikusai egy bizonyos köre számára, hogy területére lépjenek, válaszul az ukrajnai politikája miatt Moszkvát sújtó nemzetközi szankciókra.

Az uniós országok nagykövetségeihez eljuttatott listán összesen 89 név található.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az olasz kollégájával közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az orosz szankciós lista “kölcsönösségi alapú válasz az egyoldalú, barátságtalan, ráadásul indokolatlan lépésre”. A miniszter arra hivatkozott, hogy tavaly 150 orosz politikus és magas rangú állami tisztviselő, üzletember európai uniós államokba beutazását tiltották meg, Azt mondta, hogy Moszkva is hasonlóan járt el, de sokkal kevesebb embert érintő szankciót alkalmazott.

Moszkva sokáig “visszafogta magát” a válaszlépésekkel

Hozzátette, hogy Moszkva sokáig “visszafogta magát” a válaszlépésekkel Lavrov erkölcstelennek nevezte, hogy az Európai Unióban nyilvánosságra hozták a listát. Abszurdumnak tartotta a nyugati reagálást a tiltásra, miszerint Moszkva önkényesen és alaptanul hozta a döntést. A Nyugat, így az Európai Unió tavaly foganatosított büntetőintézkedéseket Oroszország ellen a krími újraegyesülés és a Kreml Ukrajna-politikája miatt.

Az orosz külügyminiszter azt mondta, hogy az Oroszországba történő beutazást tiltó listára olyan személyek is felkerültek, akik “aktívan támogatták az ukrajnai államcsínyt. Szombaton több internetes portálon is megjelent a névsor, amelyből kiderül, hogy a legtöbb kitiltott lengyel állampolgár. Magyar név nem szerepel a listán. Mások mellett rajta van ugyanakkor Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője és Uwe Corsepius, az Európai Unió Tanácsának főtitkára. Szerepel a listán Stefan Füle, az Európai Bizottság volt bővítési biztosa is.

Az Izvesztyija című orosz napilap március 20-án arról adott hírt, hogy Moszkva megtiltaná több mint 200 amerikai és európai uniós politikus, állami tisztviselő és közéleti személyiség, köztük 15 magyar állampolgár Oroszországba való beutazását. Egy név nélkül nyilatkozó külügyi forrás szerint olyan személyek voltak a listán, akik “nyíltan kifejtik oroszellenes nézeteiket, köztük egy volt magyar kormányfő is”. A Demokratikus Koalíció április 11-én közölte, hogy az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségéhez fordult, ahonnan azt a hivatalos választ kapta, hogy Gyurcsány Ferenc nincs az Oroszországból kitiltottak között.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...