2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Külföldi zsoldosok kiképzőközpontjára mért csapást az orosz légierő

Külföldi zsoldosok ukrajnai kiképzőközpontjára mért légicsapást az Orosz Légierő – közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

“A csapás eredményeként nagy pontosságú légi rakéták a Zsitomir megyei Novograd-Volinszkij falu közelében megsemmisítették az ukrán fegyveres erők kiképzőközpontját, ahol külföldi zsoldosokat képeztek át és képeztek ki” – mondta az altábornagy.

Ezenkívül különböző területeken megsemmisült két ukrán-irányítóállás, egy Osza-AKM légvédelmi rakétarendszer és egy lőszerraktár.

A légierő a nap folyamán 18 olyan területre mért csapást, ahol az ukrán fegyveres erők csapatai és felszerelései összpontosultak, megsemmisítve több mint 200 ukrán katonát, öt harckocsit, két Grad rakéta-sorozatvetőt, valamint egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt.

A rakéta- és tüzérségi erők 56 parancsnoki állást, az ukrán fegyveres erők tüzérségi egységeinek 127 tüzelőállását, valamint 273 élőerő és a katonai felszerelés-összpontosulást találtak el.

“A csapások eredményeként több mint 300 nacionalista, hét páncélozott jármű, két Grad rakéta-sorozatvető, 12 tábori tüzérségi ágyú és aknavető, 24 speciális jármű, a Mikolajivi területen lévő Kobzarci település közelében lévő katonai felszerelés üzemanyagraktára, valamint az ukrán fegyveres erők által Protopopovka település közelében a Szeverszkij Donyec folyó felett létesített átkelőhely megsemmisült” – folytatta Konasenkov.

Az orosz légvédelmi rendszerek a maguk részéről a nap folyamán lelőttek egy ukrán Szu-25-ös vadászgépet és 13 drónt. Emellett sikerült elfogniuk egy ukrán Tocska-U rakétát Kirovo (Herszon régió) közelében, valamint a Szmercs rakéta-sorozatvető két lövedékét Kamenkoj (Harkov régió) és Pantelejmonovka (DNR) közelében.

Oroszország február 24. óta különleges katonai műveletet folytat Ukrajna demilitarizálására és nácimentesítésére. Vlagyimir Putyin céljának nevezte, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven át bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. Mint a védelmi minisztérium hangsúlyozza, az orosz hadsereg csak a katonai infrastruktúrára és az ukrán csapatokra mér csapást, és már teljesítette céljainak az első szakaszát – Ukrajna harci potenciáljának jelentős csökkentését. Az orosz hadsereg szerint a hadművelet fő célja a Donbassz felszabadítása.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...