2022, november 27.
5.2 C
Budapest
-4.1 C
Moszkva

Kudrin: az orosz gazdaság dacol a nyugati szankciókkal

Oroszország gazdasági zsugorodása most már sokkal kisebb mértékű lesz, mint korábban gondolták, Alekszej Kudrin, a számvevőszék vezetője és volt pénzügyminiszter nyilatkozott erről.

Az RT hírtelevíziónak csütörtökön azt mondta, hogy “a helyzet valójában jobban alakul, mint eredetileg gondolták”.

Kudrin kifejtette, hogy “az Oroszország ellen bevezetett példátlan szankciók természetesen hatással vannak a gazdaságunkra, és eredetileg azt jósolták, hogy a GDP több mint 7%-kal fog csökkenni. Most mégis úgy gondolom, hogy a visszaesés csak 2,9-3,3% körül lesz”.

Úgy véli, két-három évbe telik, amíg az ország gazdasága visszatér a szankciók előtti szintre, bár “hosszú távra vonatkozóan még mindig nehéz előrejelzéseket tenni”.

Eközben a volt pénzügyminiszter szerint az infláció tovább lassul, és 2024-re 4%-ra csökkenhet.

“Az infláció 2022-ben várhatóan 12% körül lesz. Ebben a tekintetben mindenképpen nagy ugrást látunk. Ennek az inflációnak a csúcspontja áprilisban volt, amikor éves szinten közel 18%-ra emelkedett. Most azonban folyamatos csökkenés tapasztalható”.

“Közben a költségvetési hiány az előrejelzéseknél magasabbnak bizonyulhat, de Oroszországnak van biztonsági mozgástere és forrásai a költségek fedezésére” – mondta Kudrin, hozzátéve, hogy “az orosz gazdaság rugalmassága meglehetősen nagy”.

Arra is rámutatott, hogy sok vállalkozásnak már sikerült átorientálódnia új értékesítési vagy beszerzési piacokra, megkerülve ezzel a szankciókat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...