2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

Kreml: Washington nem értesítette Moszkvát szíriai csapatkivonásról

Washington nem értesítette Moszkvát arról, hogy csapatokat vonna ki Szíriából és Ankarából sem érkezett tájékoztatás Ankarától az arab országban tervezett török hadműveletről – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

Peszkov emlékeztetett rá, hogy korábban is hangzott el bejelentés Szíriában készülő amerikai csapatkivonásról, amely később nem nyert megerősítést.

“Még nem tudjuk, hogy milyen csapatokat vonnak ki onnan, milyen mennyiségben és hogy kivonnak-e egyáltalán” – mondta.

Peszkov arra a fejleményre reagált ismét, hogy az amerikai fegyveres erők Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentése szerint elkezdtek kivonulni Északkelet-Szíriából. Ezt megelőzően Washington közölte, hogy az Egyesült Államok nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe.

A Kreml szóvivője elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök sem Erdogannal, sem pedig amerikai hivatali partnerével, Donald Trumppal nem konzultált a készülő török intervenció ügyében.

Az ukrán válság témájáról nyilatkozva azt hangoztatta, hogy Moszkva érdekelt a “normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország – csúcstalálkozójának létrejöttében, de azt az eredményesség kedvéért alaposan elő kell készíteni. Peszkov szerint “nem felel meg a valóságnak” Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter ezzel ellentétes állítása.

A szóvivője, aki szerint az előkészítés elnöki tanácsadók szintjén zajlik, nem kívánt részletekbe bocsátkozni. Mint mondta, a Volodimir Zelenszkij ukrán és az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök által megfogalmazott felvetés, miszerint az Egyesült Államokat is be kellene vonni a délkelet-ukrajnai válság rendezése érdekében létrehozott “normandiai” formációba, “nem talált támogatásra” a részvevők körében.

Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Washington élhetne a Kijevre gyakorolt befolyásával a minszki megállapodásokban vállalt kötelezettségei mielőbbi végrehajtása érdekében.

Peszkov kérdésre válaszolva elmondta, hogy Putyin 67. születésnapja alkalmából eddig sem Trump, sem Zelenszkij nem köszöntette fel. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS