2022, május 19.
13.2 C
Budapest
9.5 C
Moszkva
Hiredetés

Kreml: Ukrajna visszautasította a tárgyalásokat

Oroszország folytatja katonai hadműveletét Ukrajnában, miután a kijevi vezetés visszautasította a tárgyalásokat – közölte szombaton Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken utasította az orosz csapatokat, hogy állítsák le a hadműveletet, és várják meg Kijev válaszát – közölte Moszkva. Hozzátette, hogy az offenzíva szombaton folytatódott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken közölte, hogy kész tárgyalóasztalhoz ülni Oroszországgal az országok közötti ellenségeskedések megszüntetése érdekében. Ugyanezen a napon Peszkov újságíróknak azt mondta, hogy Moszkva kész tárgyalásokat folytatni a Belaruszban, Minszkben. Később közölte, hogy az ukrán fél először felajánlotta a találkozó áthelyezését a lengyelországi Varsóba, majd megszakították a kapcsolatot.

Oroszország csütörtök kora reggel kezdte meg katonai műveletét Ukrajnában. A lépés bejelentésekor Vlagyimir Putyin a nemzethez intézett televíziós beszédében sorolta fel sérelmeket az orosz-ukrán kapcsolatok állapotáról, amelyek a 2014-es kijevi puccs után lejtőre kerültek. Az orosz elnök közölte, hogy Moszkva célja a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok védelme, valamint Ukrajna “demilitarizálása és nácimentesítése”.

Putyin korábban azt mondta, hogy Ukrajna soha nem csatlakozhat a NATO-hoz, amelynek katonai infrastruktúráját Moszkva fenyegetésnek tekinti.

Szombat reggel Kijevből és Ukrajna más részeiből ágyúzásokról és tűzharcokról érkeztek jelentések. Mindkét fél civilek megölésével vádolta egymást.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS

close-image