2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Kreml: súlyos incidens az újságíró és a jogvédő elleni csecsenföldi támadás

A Jelena Milasina újságírónő és Alekszandr Nyemov ügyvéd ellen Csecsenföldön elkövetett fegyveres támadás súlyos incidens volt, amely erőteljes válaszlépéseket igényel – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak.

“Természetesen az elnököt tájékoztattuk. Jelenleg [az orosz emberi jogi biztos] Tatjana Moszkalkova már foglalkozik az üggyel, és már felvette a kapcsolatot a csecsen köztársaság Nyomozó Bizottságával és a helyi főügyészséggel. Kétségtelen, hogy ott vizsgálatot és nyomozati cselekményeket kell végezni a támadás hátterében” – mondta a Kreml tisztségviselője.

Megjegyezte, hogy a bűnüldöző szerveknek fel kell mérniük a helyzetet.

“Kétségtelenül egy nagyon súlyos támadással állunk szemben, amely válaszul erőteljes intézkedéseket követel” – hangsúlyozta Peszkov.

Ismeretlen személyek Csecsenföldön támadták meg Milasinát és Nyemovot. Az áldozatokat később az észak-oszétiai Beszlánban egy teljes ellátást nyújtó egészségügyi központba szállították. Tamerlan Cogojev észak-oszétiai ombudsman szerint mindketten többszörös töréseket szenvedtek, és Nyemovot meg is késelték. A tervek szerint az áldozatokat a rendkívüli helyzetek minisztériumának mentőrepülőgépe szállítja Moszkvába.

Moszkalkova tájékoztatást kért a csecsenföldi regionális nyomozóbizottságtól, a belügyminisztériumtól és a főügyésztől. Jelentette, hogy kapcsolatban áll Milasinával és Manszur Szoltajev csecsen ombudsmannal, aki Moszkalkova kérésére elkíséri Milasinát Beszlanba. Korábban arról számoltak be, hogy az Orosz Újságírók Szövetsége és az orosz elnöki tanács a civil társadalom és az emberi jogok fejlesztésével kapcsolatban megpróbálja tisztázni a Milasina és Nyemov elleni csecsenföldi támadás körülményeit és részleteit. Emellett Jevgenyij Popov, az Állami Duma információs politikával foglalkozó bizottságának elnökhelyettese közölte, hogy a támadással kapcsolatban megkeresést fog küldeni Igor Krasznov orosz főügyésznek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó