2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Kreml: reméljük, hogy a török-ukrán kapcsolatok nem Oroszország ellen irányulnak

Törökországnak abszolút joga van ahhoz, hogy kapcsolatokat alakítson ki Ukrajnával, de Oroszország reméli, hogy ezek nem Moszkva ellen irányulnak – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

“Természetesen Törökországnak, mint modern államnak abszolút joga van ahhoz, hogy kapcsolatokat fejlesszen bármely országgal, beleértve Ukrajnát is. De mivel partnerek vagyunk Törökországgal, reméljük, hogy ez a kapcsolat nem fog ellenünk irányulni” – mondta, amikor arra kérték, hogy kommentálja Ankara lépéseit, amelyek az Oroszországban betiltott és terrorszervezetként megjelölt Azov nacionalista zászlóalj parancsnokainak Kijevbe való áthelyezését és a Bayraktar drónok gyártásának ukrajnai beindítását célozzák.

Az orosz elnöki szóvivő az Oroszország és Törökország közötti kapcsolatokat “meglehetősen szorosnak, fejlettnek, sokoldalúnak és kölcsönösen előnyösnek” minősítette.

Ugyanakkor vannak bizonyos területek, ahol vannak nézeteltéréseink – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton közölte, hogy a Törökországban tartózkodó Azov zászlóalj öt parancsnokával együtt visszatér Ukrajnába egy külföldi luxusrepülőgéppel. Ezt megelőzően pénteken találkozott Recep Tayyip Erdogan török államfővel.

A kérdés egyike volt azoknak a témáknak, amelyekről Szergej Lavrov orosz és Hakan Fidan török külügyminiszter vasárnap telefonon tárgyalt.

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint Lavrov és Fidan megismételte a bizalom megerősítésének fontosságát az országaik közötti kapcsolatokban. A két diplomata megvitatta az Ukrajna körül kialakult legújabb helyzetet és a globális élelmezésbiztonság biztosítására irányuló további erőfeszítések kilátásait is – jelentette az orosz külügyminisztérium, amely szerint a Nyugat képtelen volt végrehajtani a gabonamegállapodást.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó