2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva

Kreml: Putyin látogatása a Donbasszban “spontán” volt

Vlagyimir Putyin orosz elnök váratlan látogatása a Donbassz régióban nagyrészt “spontán” volt, és gyakorlatilag egy teljes értékű “munkalátogatássá” alakult – árulta el vasárnap Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Az utazás volt az első alkalom, hogy Putyin ellátogatott Donbasszba azóta, hogy az 2014-ben elszakadt Ukrajnától, és végül a tavalyi népszavazásokat követően Oroszországhoz csatolták.

Putyin az éjszaka folyamán váratlanul Mariupol városában tett látogatást, ahol találkozott a helyiekkel és meglátogatta lakásaikat egy újonnan épült lakóparkban. A város az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus elején heves harcok színhelye volt, és végül súlyos károkat szenvedett a konfliktus során.

“Eredetileg csak az volt a terv, hogy meglátogatjuk ezt a lakókomplexumot, és természetesen nem volt tervben sem a polgárokkal való találkozás, sem a látogatás [az otthonaikban]. Az egész teljesen spontán volt” – mondta Peszkov újságíróknak.

A látogatás “teljes értékű munkalátogatássá” vált az elnök számára – folytatta Peszkov -, mivel Putyint a látogatásra elkísérő Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes tájékoztatta a városban zajló helyreállítási folyamatról.

Az orosz elnöknek különösen arról számoltak be, hogy “hogyan fejlődik a városi gazdaság, az utak, a lerombolt épületek helyreállítása, hány ember dolgozik, hogyan biztosítják a munkakörülményeket, hogyan szállítják az építőanyagokat” – magyarázta a szóvivő.

Mariupoli látogatása után Putyin Rosztov-na-Don városába utazott, ahol az ukrajnai katonai műveletért felelős parancsnoki központban találkozott Oroszország legfelsőbb katonai vezetőivel.

A parancsnokságon tett látogatást sem tervezték előre – mondta Peszkov, hozzátéve, hogy az elnök érkezése nem volt kérdéses, tekintettel arra, hogy a létesítmény éjjel-nappal működik.

“Sem az elnöki adminisztráció, sem a védelmi minisztérium nem tervezte előre” – jelentette ki a szóvivő. Az út során Putyin “meghallgatta a jelentéseket” több magas rangú katonai parancsnoktól, köztük Valerij Geraszimov vezérkari főnöktől, és a saját helyzetértékeléseit is elmondta – tette hozzá Peszkov.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó